A muffinban az a legjobb, hogy évszaktól és napszaktól függetlenül bármikor fogyaszthatjuk, ráadásul kedvünk szerint csokoládéval, gyümölccsel vagy akár zöldséggel is készíthetjük, az eredmény ugyanis ugyanolyan jó lesz – feltéve persze, ha ismerjük a muffinsütés titkait. Alábbi cikkünkben mutatunk néhány tippet, hogy ez a sokak által kedvelt sütemény még tökéletesebb legyen.
A megfelelő mennyiségek
A muffinsütés legnagyobb problémája, hogy nehezen találhatók el az összetevők arányai, a különböző sütőformák ugyanis eltérő mennyiségeket kívánnak meg; a nem megfelelő adagolás ráadásul nemcsak az ízélményt, de a sütemény alakját is nagyban befolyásolja. Pontosan ezért gyakoroljunk: tapasztaljuk ki, hogy saját sütőformák milyen mennyiséget igényel.
Így lesz gyönyörű, kerek a muffin teteje
A szép végeredmény érdekében fontos, hogy a muffinok elférjenek a sütőformában és ne ragadjanak össze. Éppen ezért figyeljünk arra, hogy csak a felét használjuk, azaz minden második lyukba öntsünk tésztát. Ez a trükk a kisebb és a nagyobb méretű muffinok esetén egyaránt működik, hiszen így megakadályozható, hogy összeragadjanak.
Illetve öntsünk egy kevés vizet az üresen hagyott lyukakba, hogy ne égjenek meg a muffinok sütés közben.
Ez is érdekelhet! Már az ókori Rómában is imádták a gofrit
Ne kevergessük túl a tésztát
Fotó: Shutterstock
Csak addig keverjük a masszát, amíg szükséges. Miután eldolgoztuk a lisztet és a többi alapanyagot, már ne keverjük feleslegesen, hiszen ilyenkor a lisztben található glutén túlaktiválódik, így a tészta gumis állagot vesz fel sütéskor.
Hozzávalók megfelelő sorrendje
Ha a muffintésztához csokoládé vagy gyümölcsdarabokat adunk, legtöbben a folyamat legvégén csak beleszórjuk a már eldolgozott masszába. Itt követjük el a hibát, ugyanis ha nem szeretnénk, hogy legalulra kerüljenek, már a tészta elkészítésének kezdetén, rögtön a liszttel együtt szórjuk a tálba, így a muffin tetején maradnak az extra finomságok.
Tökéletes muffin recept: Pofonegyszerű desszert pár perc alatt: répás muffin
Fontos a vajazási technika
A sütőformát minden esetben be kell kenni vajjal vagy olajjal, hogy ne ragadjon oda a tészta. Érdemes nemcsak a lyukak belsejét, hanem a sütőforma tetejének teljes felületét is átkenni, hogy a kidudorodó muffin ne tapadjon le.