rizs

6 dolog, ami a testeddel történik, ha rizst fogyasztasz

A kenyér és a tészta mellet a rizst is gyakran megszólják, különösen a keto diéta és az alacsony szénhidráttartalmú ételek hívői. Pedig az USA Mezőgazdasági Minisztériuma szerint a világ népességének több mint fele a gabonafélékre támaszkodik az étrendje nagy részében. A rizs pedig olyan megfizethető és kényelmes szénhidrát, amelyet csak jól kell tudni fogyasztani, hiszen abszolút része lehet az egészséges étrendnek. Az Eatingwell kérdezett meg pár szakértőt a rizs egészségügyi hatásaival kapcsolatban.

Energialöketet kapunk 

A rizs egy egészséges, tápanyagokban gazdag gabonaféle, amely kiváló szénhidrátforrás, ami a három fő makrotápanyag egyike – a másik kettő a fehérje és a zsír. A szervezetnek szüksége van szénhidrátokra a túléléshez, mivel biztosítják a mindennapokhoz szükséges energiát. A szénhidrát ajánlott bevitele viszont változhat attól függően, hogy milyen az egészségi állapotunk, de általánosságban a napi kalória 40%-65%-át kellene kitenniük.

Ráadásul a rizs gyors energiaforrásnak számít, ami nagy segítség lehet azok számára, akiknek gyorsan kell feltöltődniük, például a sportolóknak vagy a fizikai munkát végzőknek – de a várandós anyukák számára és sérülésből vagy betegségből gyógyulóknak is hasznos tápanyag.

Segíti az emésztést

A rizs a banán, az almaszósz és a pirítós mind gyomorbarát élelmiszer, ezért gyakran ajánlják azok számára, akik hányingerrel, hányással vagy hasmenéssel küzdenek, vagy épp lábadoznak belőle.

Gyomorfájás vagy -rontás esetén az egyik legkönnyebben tolerálható és emészthető élelmiszer a sima rizs, mivel nagyon kevés zsír van benne, ami ideális a könnyű emésztéshez. De egy könnyen emészthető szénhidrát akkor is hasznos lehet, ha nincs semmilyen emésztési problémánk.

Változatos tápanyagforrás

A rizsnek különböző egészségügyi előnyei is lehetnek, csak attól függ milyen fajtát választunk.

Több mint 15 alapvető vitamint és ásványi anyagot biztosít, köztük folsavat, B-vitaminokat, káliumot, magnéziumot, szelént, rostot, vasat és cinket. A fehér és a barna rizs tápanyagprofilja némileg hasonló, bár a barna rizsnek valamivel magasabb a kalória-, rost-, fehérje-, mangán-, szelén-, magnézium- és B-vitamin-tartalma. A vadrizs és a fekete rizs magasabb antioxidáns- és alacsonyabb kalóriatartalmú, emellett a glikémiás indexe is alacsonyabb.

Szakértők szerint a mikrotápanyagok és ízek keveréke érdekében próbáljunk meg rendszeresen több rizsfajtát beépíteni az étrendünkbe.

Ez is érdekelhet: Mi a különbség a különféle rizsek között?

Megugorhat a vércukorszintünk 

A szénhidrátok magasabb aránya miatt (a fehérjéhez és a zsírhoz, a másik két makróhoz képest) egy adag rizs önmagában is megemelheti a vércukorszintet. A glikémiás index azt méri, hogy az ételek mennyire befolyásolják a vércukorszintet, és a rizs körülbelül a középmezőnyben van: a Harvard Medical School szerint a kukorica a rizs felett, a búza és a fehér burgonya pedig alatta van.

Ha nem élünk elég aktív életet, vagy nem eszünk elég fehérjét és zsírt a rizs mellé, akkor negatívan befolyásolhatja a vércukorszintünket. Jó hír azonban, hogy már két perc séta is csökkentheti az étkezés utáni vércukorszintet, de az is hasznos lehet, ha a rizst a legaktívabb napszakunk környékén fogyasztjuk, különösen akkor, ha amúgy is problémánk van a vércukrunkkal.

Lehet, hogy magasabb lesz az arzénbevitelünk

Más gabonafélékkel összehasonlítva a rizsben több arzén lehet, ami egy olyan kémiai vegyületnek, amely sok helyen természetes módon megtalálható a talajban és a vízben Az Egészségügyi Világszervezet szerint az arzénnek való kitettség idővel összefüggésbe hozható a rák kockázatának növekedésével.

Olvasd el ezt is! A 6 legegészségesebb tejféle a dietetikusok szerint

Kiszoríthatja a tápanyagban gazdagabb élelmiszereket

Az egészségügyi szakemberek szerint érdemes változatosan fogyasztani a különböző gabonaféléket. Ha mindennap rizst eszünk, akkor több tápanyagtól is megfosztjuk magunkat, ami más gabonafélékben, például a kinoában, a bulgurban, a farróban, a zabban, az árpában, a kölesben, a teffben és az amarántban található.

Próbáljuk meg variálni az étkezéseket: ha változatos a tányérunk tartalma az lehetővé teszi, hogy sovány fehérjével, gyümölcsökkel, zöldségekkel és szívbarát zsírokkal is feltankoljunk.


A figyelmetekbe ajánljuk