Most próbálsz átszokni növényi alapú étrendre? Vagy már unod a megszokott vegán fogásokat? Alábbi cikkünkbe összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot, melyekkel könnyen több ízt lehet csempészni az elsőre nagyon unalmasnak tűnő falatokhoz is.
1. Gabonafélék beemelése az étrendbe
A gabonafélék táplálók, emellett pedig egy extra textúrát is adnak az ételeknek. Éppen ezért nem különálló fogásokként kell tekinteni rájuk, hanem a lehető legtöbb formában célszerű felhasználni őket. A quinoa, a freekeh és a törkölybúza is mind olyan különleges termények, melyeket itthon még nem annyira ismernek az emberek, pedig kifejezetten ízletesek.
2. Fűszerek felhalmozása
Fotó: Unsplash/Ratul Ghosh
Egyes nemzetek konyhái alkalmasabbak a növényi alapú főzésre, mint mások. Sok délkelet-ázsiai fogás például eredetileg sem tartalmaz állati eredetű hozzávalókat. Amiben pedig szintén különlegesek ezek az ételek, azok a fűszerezéseik. A könnyebb átszokáshoz és a finomabb ételekhez érdemes egzotikusabb fűszereket is alkalmazni főzés közben.
Ezt se hagyd ki! 4 táplálkozási és fogyókúrás mítosz, amivel érdemes felhagyni 2023-ban
3. Tofu
Fotó: Shutterstock
Húsalternatívák közül talán a legegyértelműbb választás. Profi szakácsok is előszeretettel használják alapanyagként, hiszen egyszerűen lehet sütni, illetve ízesíteni is. Ezen felül rengeteg más húspótló, növényi alapú termék is van a boltokban, de azok közül nem mindegyik éri meg az árát. Amennyiben már rutinosabban mozogsz a konyhában, akkor elkészítheted a saját, szabadon pácolható és fűszerezhető variációidat is.
4. Házi vegán majonéz
A népszerű szósz helyettesítéséhez szintén a tofu lehet a tökéletes megoldás. Ha ledaráljuk, akkor azonnal a majonéz állagát veszi fel, melyet készítés közben tetszés szerint lehet ízesíteni. Kis fokhagymával, fűszernövényekkel és citromlével szinte már teljesen olyan, mint az eredeti.
Neked ajánljuk! A 6 legegészségesebb tejféle a dietetikusok szerint
5. Vegán sajt
A vegán sajtok kipróbálásától sokan tartanak, pedig nem egy ördögtől való termékről van szó. Bár a hagyományos változat ízét soha nem lesznek képesek tökéletesen visszaadni, az elmúlt években mégis sokat fejlődött a növényi alternatívák minősége. A boltokban több fajtát is árulnak, így érdemes mindegyiket kipróbálni a megfelelő döntéshez.
Forrás: Independent