diéta
Shutterstock

4 táplálkozási és fogyókúrás mítosz, amivel érdemes felhagyni 2023-ban

Ma már egyre többen fogadnak meg egészségügyi tanácsokat a közösségi médiából. A PatientsLikeMe online betegközösség adatai szerint az amerikaiak 11%-a mondta, hogy a közösségi médiából tájékozódik az egészséggel kapcsolatos információkról. A sztárdiéták különösen népszerűek, pedig lehet, hogy többet ártanak, mint használnak. A Healtline megkérdezett egy szakértőt, aki felsorolta a 4 legnagyobb táplálkozási tévhitet, ami mégis nagy rajongótábornak örvend.


Mindenkinek érdemes követni a keto- vagy alacsony szénhidráttartalmú étkezést

Ugyan a keto és az alacsony szénhidráttartalmú étkezés elősegítik a fogyást, a szakértők szerint nem mindenkinek ajánlott az étrendez nyúlni – a cukorbetegeknek különösen nem javasolt a drasztikus szénhidrátcsökkentés.

Az élelmiszerek típusa, amelyeket ezeken a diétákon követnek különösen a keto diéta, amely a zsírokra összpontosít szintén aggodalomra ad okot

– mondta Jen Scheinman táplálkozási szakértő.

Az emberek rengeteg sajtot, vajat és húst esznek, amelyek erősen feldolgozottak, és korlátozzák a zöldségeket, a teljes kiőrlésű gabonákat és más fontos tápanyagokat, így egyensúlyhiány alakul ki az étrendjükben

– tette hozzá.

Shutterstock

Scheinman elmondása szerint a legegészségesebb és leghosszabb életet élő embereket vizsgáló tanulmányok azt találták, hogy étrendjüket a teljes kiőrlésű gabonafélék, a bab és a hüvelyesek határozzák meg.

Különösen a bab és a hüvelyesek korrelálnak azzal, hogy az emberek tovább élnek, így amikor ezeket az ételeket kivágjuk, elgondolkodhatunk, hogy mi történik az egészség szempontjából

Ráadásul a keto- vagy alacsony szénhidráttartalmú étrendhez hosszú távon nehéz is ragaszkodni, és amikor a diétázók elkezdik visszailleszteni a szénhidrátokat az étrendjükbe, akkor azt egészségtelen módon teszik meg.

Nem koncentrálnak a teljes kiőrlésű gabonákra, a gyümölcsökre és a keményítőtartalmú zöldségekre. Elkezdenek visszatérni az olyan egyszerű szénhidrátokhoz, mint a fehér kenyér, a cukor és a fehér tészta, és visszahíznak

– mondta.

Szükség van a koffeinre az energia érdekében 

A koffein egy stimuláns, amely éberebbé teszi az agyunkat, de technikailag nem táplálja, és energiával sem látja el a szervezetünket. A koffein ugyanis nem vezet az ATP (adenozin-trifoszfát) sejtszintű termeléséhez – ez a szerves vegyület biztosítja az energiát a szervezetünk számára.

Vannak ezek az agyi területek, amelyek álmossá tesznek minket, a koffein pedig segít lecsendesíteni ezeket az idegpályákat. Valójában az alacsony energiaszintű válságunkat maszkolja el azzal, hogy egy ragtapaszt tesz rá megoldás helyett

– magyarázta Scheinman.

A koffeinfogyasztás függőséghez is vezethet. Reggel, majd kora délután még támaszkodhatunk rá, de későbbi órákba már hatással lehet az alvásunk minőségére, ha pedig nem alszunk jól, akkor az ébredéskor ismét a koffeinhez fogunk fordulni – ez pedig egy véget nem érő körforgáshoz vezet, jegyezte meg Scheinman.

A szakértő szerint, ha egészséges életet élünk, a testünk magunktól megtermeli a szükséges energiát, ezért nem lesz szüksége a szervezetünknek egyéb stimulánsra.

A vényköteles „fogyókúrás" injekciók ártalmatlanok

Több híresség is vényköteles elhízás elleni gyógyszerrel fogyott le, amit sokszor meg is említettek. Azonban ezeket az injekciós készítményeket csak elhízott vagy cukorbetegségben szenvedő betegeknél vizsgálták. A cukorbetegeknek szánt injekciók különösen népszerűek: mi is beszámoltunk róla, hogy a fogyni vágyók elkapkodták a készítményeket, és pont a betegségben szenvedőknek nem jutott belőle.

Vannak ismert mellékhatásai is: főként gyomor-bélrendszeri mellékhatások, de a hosszú távú következményei még nem ismertek, mivel pár éve kerültek csak a forgalomba. A gyógyszereket kifejezetten cukorbeteg embereken tesztelték, ezért nem lehet tudni, hogy „egészséges" embereken milyen következményekkel járhat.

Emellett, amint abbahagyják az injekciókat, Scheinman szerint súlygyarapodás következhet be, ha az étkezési és életmódbeli szokások nem változtak

Tisztító kúrák és méregtelenítő diéták 

A mai tisztítókúrák vagy méregtelenítő diéták közül szinte egyik sem bizonyítottan hatékony a rövid vagy hosszú távú anyagcsere-egészségügy vagy a szív- és érrendszeri kockázat szempontjából. A méregtelenítés hatására egyesek rövid távon talán kevésbé érzik magukat felpuffadva, de az eredmények nem lesznek tartósak, sőt, akár vízvisszatartáshoz vagy székrekedéshez is vezethetnek.

Bár van némi igazság abban a felfogásban, hogy több a méreganyag a világban, ami miatt az emberek több szennyeződést is lélegeznek be, emellett több cukrot és egészségtelen élelmiszert esznek, ami miatt szükséges detoxikálni, Scheinman szerint azonban a szervezet már természetes módon is kiüríti a mérgező anyagokat.

Az igazság az, hogy a testünknek van egy nagyon összetett folyamata, amely minden nap méregtelenít minket – a májunkban, a vesénkben, az emésztőrendszerünkben és a vastagbélben –, mindezek segítségével a testünk önmagában megszabadul a méreganyagoktól

– mondta.

Scheinman szerint a szervezetet ezekben a folyamatokban segíteni kell egészséges étrenddel, minőségi alvással és a környezeti toxinoknak való kitettség korlátozásával.

A tisztítókúrák és méregtelenítések kockázataival kapcsolatban megjegyezte, hogy az élelmiszer-alapú méregtelenítő programok, amelyek olyan dolgokat javasolnak, mint a gyümölcs- és zöldségturmixok fogyasztása vagy a korlátozott ideig tartó vegán étrend, valószínűleg ártalmatlanok.

Ha azonban ezekbe a programokba táplálékkiegészítőket is bevonnak, azok veszélyesek lehetnek, mert a táplálékkiegészítők „vagy szabályozottak, vagy nem, és nem vagyunk tisztában azzal, hogy mi van bennük".

Scheinman szerint a pszichológiai ártalma viszont van a méregtelenítésnek, mivel sokan azt gondolják, hogy például egy több hetes egészségtelen étkezés után 1-2 hetes tisztítókúrával „jóvá tették a bűneiket". Emiatt a hozzáállás miatt egy egészségtelen kapcsolat alakul ki az ételekkel szemben, és gyakrabban büntetjük magunkat, ahelyett, hogy egy kiegyensúlyozott étrendre törekednénk.


A figyelmetekbe ajánljuk