gombák egy fatálban
Fotó: Shutterstock

Biztonságos szex és gombák − 6 wellness trend, ami átveszi az irányítást 2023-ban

2022 nagy sebességgel tért vissza a kis leállás után, nem volt ez másképp a szépségápolás és az egészség területén sem.


Az edzőtermi órák népszerűsége ugrásszerűen megnőtt, akárcsak a futóeseményeké. A Tiktokon a tengeri moha volt a trendi, a menopauza végre mainstream lett, és a kollagén is tovább növelte népszerűségét. Egy dolog biztos − a fizikai és mentális jóllét továbbra is a figyelmünk középpontjában áll, a pénzügyi megszorítások ellenére. Milyen trendeket tartogat 2023 a wellness világa számára?

Ha tovább olvasnál: Íme 2023 legnépszerűbb utazási trendjei

​1. Gombák

A gombák már a radaron vannak, mint a következő generációs erőforrások. Rachel Chatterton, a Holland & Barrett élelmiszer-fejlesztési vezetője „gombaboomot" jósol − vagyis a táplálékkiegészítők, kivonatok és gombából készült italok népszerűségének növekedését. A vegán és növényi alapú húsalternatívák iránti növekvő keresletnek köszönhetően a gombák mint húspótlók is előtérbe kerülnek. A gyógygombák terjedése és a gombák kombinálása más adaptogénekkel − például az ashwagandhával − is növelni fogja népszerűségét. Az első tanulmányok szerint a gombák csökkentik a stresszt, enyhítik a kiégést, fokozzák az energiát, a relaxációt és az immunitást.

​2. Glükózkövetés a hormonok egészségéért

A közösségi médiát elárasztották a hormonegészségügyért táplálkozó nők. A cél egyszerű: nyomon követni, hogy az ételek és a mozgás milyen hatással lehetnek a hormonműködésünkre és az energiaszintünkre. Az Ultrahuman egészségügyi start-up cég 17,5 millió dollárt adományozott, hogy a glükózszintet nyomon követő viselhető eszközzel személyre szabhassuk az étrendünket és a testmozgásukat.

Ez is érdekelhet: 5 étkezési trend, ami a te konyhádba is begyűrűzhet 2023-ban

​3. Edzés a mentális és fizikai jóllétért

fut\u00f3, nevet\u0151 p\u00e1r

Fotó: Shutterstock

2023-ban a wellness újra előtérbe kerül a jó közérzet érdekében. Nem újdonság, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás és mozgás javítja az immunitást és jó érzéssel tölt el, de továbbra is az egészséget helyezzük majd előtérbe, szemben a kinézetre gyakorolt hatásával. A testmozgásamellett, hogy erősíti az immunrendszert, javíthatja az általános egészségi állapotot és boldoggá tehet, ami szintén segít távol tartani az orvost.

​4. Tudatos alkoholfogyasztás

Az elmúlt néhány évben már láthattunk hatalmas változást az alkoholfogyasztással kapcsolatos hozzáállásban: egyre nő a leszokók száma, és a 2020-as statisztikák szerint az Egyesült Királyságban az emberek negyede nem iszik. Az ezredfordulósok és a Z generáció tagjai határozottan eltávolodtak a korábbi mértéktelen ivási normától. A tudatos ivás a száraz január és száraz november során kerül igazán a középpontba, de az éttermek és bárok egész éveben igyekeznek alkoholmentes alternatívákat kínálni.

​5. Biztonságos szex

Egy olyan év után, amikor az abortuszhoz való jogot megtagadták egyes amerikai államokban, várhatóan megnő a biztonságos szex és a fogamzásgátlás körüli beszélgetések száma. 2023-ban várhatóan több beszélgetést fogunk folytatni az egyenlő fogamzásgátlás témájáról, valamint a szexuális tudatosságról, a tesztelésről és a felelősségvállalásról.

Forrás: Marie Claire


A figyelmetekbe ajánljuk