japán Matcha
Fotó: Shutterstock

Annyira népszerű a matcha, hogy Japán már egyre nehezebben bírja a globális ellátást

A rendkívül egészséges, porrá őrölt japán zöld tea, a matcha népszerűsége olyan ütemben nő, hogy bizonyos becslések szerint a globális piac értéke 2028-ra eléri majd az 5 milliárd dollárt. Ezzel csak egy probléma van: könnyen lehet, hogy a japán teatermelők egész egyszerűen nem képesek ennyi matchát előállítani.


2024-ben több nagy japán teagyártó is beszerzési korlátot szabott ki a matchára, és a távol-keleti ország több nagyvárosi kávézójában és teázójában is „elfogyott” táblával találkozhattak azok, akik porrá őrölt zöld teát szerettek volna inni.

Ahogy a Food & Wine is kiemeli, a hiány oka az egyre fokozódó népszerűségben és a matcha speciális termesztési körülményeiben keresendő. Az ősi hagyományokkal rendelkező zöld teát ugyanis évente csupán egyszer, tavasszal szüretelik, ráadásul a tencha nevű alapanyagot ezután még porrá is kell őrölni, ami időigényes folyamat.

Az is fontos adat, hogy a matcha a teljes japán teatermelés mindössze 6 százalékát teszi ki – ezen túl olyan, még népszerűbb zöld teák kerülnek ki az ország ültetvényeiről, mint a sencha, a bancha vagy épp a kukicha.

tea\u00fcltetv\u00e9ny Jap\u00e1nban

Teaültetvény Japánban (illusztráció)

Fotó: Shutterstock

Mindez pedig irreális fellendüléssel párosul: amíg az elmúlt két évtizedben Japánban visszaesett a matcha és az egyéb zöld teák iránti kereslet, a világ többi részén drámaian megnőtt. Ez azt eredményezte, hogy 2010 és 2023 között közel a kétszeresére nőtt az ország teatermelése pusztán azért, hogy képes legyen kielégíteni az európai és az észak-amerikai igényeket.

Ennek eredményeképp ma már az országban termelt tea több mint felét exportálják.

A fellendülés a világjárvány idején robbant be, mivel az emberek ekkoriban kezdtek el széles körben egészségesebb alternatívát keresni a kávézás helyett. Azok, akik ma matchát fogyasztanak, jellemzően nem is feltétlenül az íze, sokkal inkább a vélt vagy valós egészségügyi előnyei miatt veszik meg – azt viszont fontos szem előtt tartani, hogy csak a magas minőségű japán matcha igazán egészséges, a gyanúsan olcsó, illetve a más országokban (jellemzően Kínában) előállított verzió sem ízében, sem összetételében nem nyújtja ugyanazt.

K\u00fcl\u00f6nb\u00f6z\u0151 t\u00edpus\u00fa match\u00e1k egy toki\u00f3i teabolt polcain (illusztr\u00e1ci\u00f3)

Különböző típusú matchák egy tokiói teabolt polcain (illusztráció)

Fotó: Shutterstock

A töretlenül növekvő népszerűség miatt a japán Mezőgazdasági, Erdészeti és Halászati Minisztérium (MAFF) arra kéri a teatermelőket, hogy más teafajták helyett inkább a matchára összpontosítsanak. Könnyen lehet ugyanakkor, hogy egész egyszerűen nincs elég farmer ahhoz, hogy az ország kiszolgálhassa a keresletet: a MAFF adatai szerint

az ország teatermelőinek száma a 2000-es 53 ezerről 2020-ra mindössze 12 ezerre csökkent.

A figyelmetekbe ajánljuk