A matcha tea egyre népszerűbbé vált az elmúlt időszakban. Na de miért is hasznos ez az ital? Az alábbi cikkben a matcha tea 7 legfontosabb egészségügyi előnyét mutatjuk be.
1. Javíthatja a szív- és érrendszeri egészséget
A matchában rengeteg mikrotápanyag található, különösen az epigallokatechin-3-gallát (EGCG) nevű növényi vegyület, amelynek pozitív egészségügyi hatásai lehetnek. Az EGCG-ről és annak a szív- és érrendszeri és anyagcsere-egészségre gyakorolt hatásáról összegyűjtött kutatások azt mutatják, hogy „terápiás tulajdonságok széles skálájával rendelkezhet, beleértve az érelmeszesedés elleni, a szív hipertrófia elleni, a szívizominfarktus elleni, a cukorbetegség elleni, a gyulladáscsökkentő és az antioxidáns tulajdonságokat" – olvasható a Journal of Ethnopharmacology című folyóiratban közzétett tanulmányban.
A matcha segít támogatni a szív- és érrendszer egészséges működését – megelőzve a plakkok felhalmozódását, a szívszövet megvastagodását, valamint más állapotokat, például a szívrohamot.
2. Antioxidánsokban gazdag
Az antioxidánsok eltávolítják a rossz hatású molekulákat a szervezetből, és csökkentik az oxidatív stresszt. „A tea flavonoidokat is tartalmaz, olyan vegyületeket, amelyek a jelentések szerint számos jótékony hatással rendelkező antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek" – mutat rá a Food Research International című szaklapban megjelent tanulmány. A tea flavonoidjai csökkentik a gyulladást, és megelőzik a fogszuvasodást.
3. Rákellenes hatása is lehet
A matcha számos jótékony összetevőjét rákellenes tulajdonságaik miatt kutatták. Kiterjedt kohorszvizsgálatok is léteznek, amelyek a zöld tea fogyasztását és a gyomorrák fordított hatását vizsgálják.
A Cancer Causes & Control című szaklapban megjelent egyik ilyen, több mint 1400 személyből álló tanulmány szerint a zöld tea fogyasztása összefüggésbe hozható a gyomorrák alacsonyabb kockázatával.
4. Serkentheti a fogyást
A National Institute for Health szerint a zöld tea „növeli az energiafelhasználást és a zsír oxidációját, csökkenti a lipogenezist és a zsírfelszívódást", és „lehetséges, hogy szerény hatással van a testsúlyra".
Az Obesity című szaklapban megjelent egyik klinikai vizsgálat 76 túlsúlyos személyt követett négy hónapon keresztül, és megállapította, hogy a matcha napi fogyasztása igenis segíti a fogyást.
5. Egészséges, ragyogó bőr
A matcha por és a zöld teák nem csak a belsőnknek tesznek jót, hanem a bőr egészségét is javíthatják. A zöld tea összetevői hasznosak lehetnek a bőr regenerálódása, a sebgyógyulás elősegítése szempontjából, illetve bizonyos hámbetegségek, például az aphtosás fekélyek, a pikkelysömör, a rosacea és az aktinikus keratózis kezelésére is alkalamsak– jegyzi meg a Food Research International tanulmánya.
6. Segíthet a máj védelmében
Egyes tanulmányok szerint a matcha segíthet megőrizni a máj egészségét. Egy kutatás során cukorbeteg patkányoknak adtak matchát 16 héten keresztül, és azt találták, hogy ez segített megelőzni a vesék és a máj károsodását.
Továbbá 15 tanulmány elemzése szerint a tea fogyasztása összefüggésbe hozható a májbetegségek kockázatának csökkenésével.
Fontos azonban megjegyezni, hogy ebben az összefüggésben más tényezők is szerepet játszhatnak.
További kutatásokra van szükség ahhoz, hogy a matcha általános lakosságra gyakorolt hatását vizsgálják, mivel a legtöbb kutatás a zöldtea-kivonat hatásait állatokon vizsgáló tanulmányokra korlátozódik.
7. A matcha tea nagyon könnyen elkészíthető
Hagyományos matcha teát úgy készíthetsz, hogy 1-2 teáskanál (2-4 gramm) matcha port raksz a csészédbe, hozzáadsz 2 uncia (59 ml) forró vizet, és végül összekevered azt.
Ha hígabb teát szeretnél, csökkentsd a por mennyiségét fél teáskanálnyira (1 gramm), és keverd össze 3-4 uncia (89-118 ml) forró vízzel.
Ha a koncentráltabb változatot preferálod, keverj össze 2 teáskanál (4 gramm) port mindössze 1 uncia (30 ml) vízzel.
Fontos tudnivaló, hogy ugyan a matchának számos jótékony hatása van, ezt is csak mértékkel szabad fogyasztani!
Forrás: Forbes, Healthline