Egy új tanulmány szerint a zöld tea fogyasztása csökkenti az agy fehérállományának időskori elváltozásait, ami azt jelenti, hogy potenciálisan védelmet nyújthat a demencia ellen.
Japán különböző intézményeinek kutatói összefogtak, hogy 8766, 65 év feletti önkéntes adatait elemezzék – a mintavétel 2016 és 2018 között történt. A saját bevallás szerinti zöldtea- és kávéfogyasztást összevetették az MRI-vel készült agyi felvételekkel.
Ez is érdekelhet! 5 különleges kávéalternatíva, amit érdemes kipróbálnod 2025-ben
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Bár az eredmények alapján nem állapítható meg konkrét ok-okozati összefüggés, az kijelenthető, hogy szilárd kapcsolat van az elfogyasztott zöld tea mennyisége és a káros agyi elváltozások között. A vizsgálat ugyanis szignifikáns összefüggést talált a gyakori zöldtea-fogyasztás és a fehérállomány elváltozásának alacsonyabb szintje között.
Azoknál, akik napi három csésze zöld teát fogyasztottak, 3 százalékkal kevesebb fehérállományi elváltozás volt, mint azoknál, akik napi egy csészével fogyasztottak, a napi hét-nyolc csészével ivóknál pedig 6 százalékkal kevesebb volt a károsodás. Fontos kiemelni, hogy a teával ellentétben a kávé jótékony hatásaira nem utalnak az eredmények.
Ha tovább olvasnál: A fehér tea 4 jótékony hatása az egészségünkre, amiről még mindig csak kevesen tudnak
Az is kijelenthetőnek tűnik, hogy a zöld tea inkább a megelőzésben, mintsem a kezelésben segíthet, hiszen sem a depresszióval, sem az Alzheimer-kórral diagnosztizált emberek esetében nem okozott javulást.
Mivel a korábbi vizsgálatok a zöld tea fogyasztását az alacsonyabb vérnyomással, azt pedig a demencia alacsonyabb kockázatával hozták összefüggésbe, az eredményekért felelős mechanizmusok részben biztosan kardiovaszkulárisak, írja a Science Alert.