A krumplipüré egy örök klasszikus, és szinte minden háztartásnak megvan a saját, remekül bevált receptje. Egy kis tej? Még több vaj? Esetleg majonéz? Majonéz? Igen! Az új gasztro-őrület szerint ezzel a trükkel a legkrémesebb, legínycsiklandóbb pürét készíthetjük el.
Ha már elárultuk, hogy mi a titka a tökéletes sült krumplinak, akkor itt az ideje, hogy megismerd a hibátlan püré rejtelmeit is. A vajjal és a tejjel ellentétben, amelyek elsősorban az ízhez járulnak hozzá, a majonéz inkább a massza textúráját javítja – kezdi a The Daily Meal.
Olvasd el ezt is!Minden háztartásban megtalálható, pár csepp elég, és csodát tesz a krumplival
Ha megfelelő mennyiségben használjuk, a majonéz olyan sima és krémes állagot kölcsönöz a burgonyapürének, amivel minden vendéget garantáltan lenyűgözhetünk. A végeredménynek pedig nem lesz majonéz íze, az újramelegítés pedig gyerekjáték lesz.
A majonézes krumplipüré mögött rejlő tudomány megértése pedig pofonegyszerű.
Amikor alapjáraton a vajat keverjük a burgonyához, majd idővel a püré kihűl és szilárdabb állagú lesz, ezzel együtt a vaj is megszilárdul. A majonéz azonban hűtve is megőrzi krémes állagát. Ez a tulajdonság nemcsak az újramelegítési folyamatot egyszerűsíti, hanem csökkenti annak kockázatát is, hogy a burgonya kiszáradjon vagy égett réteg alakuljon ki az edény alján.
Ez is érdekelhet:Nem is olyan nehéz Michelin-csillagos köretet készíteni
Hozzávalók:
- 1,8 kg burgonya
- 4 evőkanál vaj
- 2 és fél csésze tejszín
- fél csésze majonéz
Elkészítése:
Miután megfőzzük a burgonyát sós vízben, megolvasztjuk a vajat közepes lángon. Hozzáadjuk a tejszínt és a majonézt, sózzuk és borsozzuk, végül összeforraljuk. Ezután a keveréket ráöntjük a krumplira és összetörjük.
Ha pedig elkészült a köretünk, érdemes elkészíteni hozzá ezt a Michelin-csillagos séf által ajánlott sült csirkés receptet!