krumpli
Shutterstock

Illusztráció

Nem is olyan nehéz Michelin-csillagos köretet készíteni

Egy Michelin-csillagos sztárséf osztotta meg az egyik kedvenc krumpliból készült köretét. Nem fogunk csalódni.

A burgonya az egyik legváltozatosabb köret, hiszen sokféleképpen felhasználható.. Finom akár pürésítve, sülve, főzve; puhán vagy éppen ropogósan. A lehetőségek tárháza ugyan végtelen, éppen ezért is van a krumpli a legjobb keretek között.

Persze nem árt néha újragondolni az elkészítését: a Vince muitatta be az angliai Coworth Parkban található – a nyitás után rekordot jelentő 6 hónappal később már – Michelin-csillagos Woven étterem vezető séfjének, Adam Smithnek a receptjét, ami kiváló újragondolása a héjában sült burgonyának

Michelin-csillagos pirított krumpi 

Hozzávalók:

  • 1kg burgonya;
  • 2 mogyoróhagyma (kisebb méretű vöröshagyma);
  • maréknyi mentalevél (plusz szárak);
  • 1 citrom;
  • 100g sózott vaj;
  • 200ml jó minőségű repceolaj;
  • tengeri só;
  • őrölt bors.

Így készül 


  1. Mossuk meg és súroljuk át az összes burgonyát. Meghámozni nem kell őket.
  2. Tegyük a krumplikat egy nagyobb serpenyőbe, sózzuk meg, és fedjük el hideg vízzel.
  3. Gyújtsunk a serpenyő alá, hozzuk forrásba a vizet és főzzük addig a krumplikat, amíg éppen csak megfőnek. Ne főzzük szét őket.
  4. Oltsuk el a tüzet, öntsük le a vizet, adjuk a krumplihoz a mentaszárakat, és hagyjuk az egészet szobahőmérsékletűre visszahűlni.
  5. Hámozzuk meg és vágjuk apró kockákra a hagymát.
  6. Vágjuk a mentaleveleket nagyjából 3 mm-es darabokra.
  7. Tegyünk a vajat a serpenyőbe és közepes lángon adjuk hozzá a burgonyát. Egy villa segítségével nyomkodjuk kicsit meg a krumplikat, hogy a héj alól itt-ott előbukkanjon a belseje.
  8. Adjuk a tört krumplihoz a finomra vágott hagymát, majd a repceolajat és pirítsuk őket.
  9. Ízesítsük tengeri sóval és frissen őrölt borssal.
  10. Tálalás előtt díszítsük a felkockázott mentalevelekkel és reszeljünk rá egy kis citromhéjat.

A „Crushed Jersey Royal” névre hallgató körét tökéletes kísérője halételeknek, de igazából bármilyen főételhez érdemes kipróbálni. Biztos siker lesz még a befásult krumplirajongók körében is.

A figyelmetekbe ajánljuk