Egy Michelin-csillagos sztárséf osztotta meg az egyik kedvenc krumpliból készült köretét. Nem fogunk csalódni.
A burgonya az egyik legváltozatosabb köret, hiszen sokféleképpen felhasználható.. Finom akár pürésítve, sülve, főzve; puhán vagy éppen ropogósan. A lehetőségek tárháza ugyan végtelen, éppen ezért is van a krumpli a legjobb keretek között.
Ez is érdekelhet: Grill vagy barbecue? A legjobb fűszer a faszén füstje!
Persze nem árt néha újragondolni az elkészítését: a Vince muitatta be az angliai Coworth Parkban található – a nyitás után rekordot jelentő 6 hónappal később már – Michelin-csillagos Woven étterem vezető séfjének, Adam Smithnek a receptjét, ami kiváló újragondolása a héjában sült burgonyának
Olvasd el ezt is! Próbáld ki te is az amerikaik kedvenc káposztasalátáját!
Michelin-csillagos pirított krumpi
Hozzávalók:
- 1kg burgonya;
- 2 mogyoróhagyma (kisebb méretű vöröshagyma);
- maréknyi mentalevél (plusz szárak);
- 1 citrom;
- 100g sózott vaj;
- 200ml jó minőségű repceolaj;
- tengeri só;
- őrölt bors.
Így készül
- Mossuk meg és súroljuk át az összes burgonyát. Meghámozni nem kell őket.
- Tegyük a krumplikat egy nagyobb serpenyőbe, sózzuk meg, és fedjük el hideg vízzel.
- Gyújtsunk a serpenyő alá, hozzuk forrásba a vizet és főzzük addig a krumplikat, amíg éppen csak megfőnek. Ne főzzük szét őket.
- Oltsuk el a tüzet, öntsük le a vizet, adjuk a krumplihoz a mentaszárakat, és hagyjuk az egészet szobahőmérsékletűre visszahűlni.
- Hámozzuk meg és vágjuk apró kockákra a hagymát.
- Vágjuk a mentaleveleket nagyjából 3 mm-es darabokra.
- Tegyünk a vajat a serpenyőbe és közepes lángon adjuk hozzá a burgonyát. Egy villa segítségével nyomkodjuk kicsit meg a krumplikat, hogy a héj alól itt-ott előbukkanjon a belseje.
- Adjuk a tört krumplihoz a finomra vágott hagymát, majd a repceolajat és pirítsuk őket.
- Ízesítsük tengeri sóval és frissen őrölt borssal.
- Tálalás előtt díszítsük a felkockázott mentalevelekkel és reszeljünk rá egy kis citromhéjat.