sült csirke

Egy trükk, amivel olyan lesz a sült csirkénk, mint egy Michelin-csillagos étteremben

Az egyszerűség varázsa, így sokszor nem lehet felülmúlni egy sült csirkét. Ropogós bőr és zamatos hús. Jól elkészítve tökéletes és sokoldalúan felhasználható alapétel, amit minden szakácsnak a tarsolyában kell tartania. De miképp lehet a lehető legjobban elkészíteni?


Mindenkinek megvan a saját módszere arra, hogyan kell csirkét sütni, de ki tudna jobb receptet ajánlani, mint egy Michelin-csillagos séf? Lisa Goodwin-Allen az angliai Lancashire-ben található, Michelin-csillagos Northcote étterem és a londoni The Stafford étterem executive séfje elárulta a titkot.

Ez is érdekelhet: A világ legfinomabb panírja, a karaage

Kulcsfontosságú, hogy igazán jó minőségű csirkét használjunk. Sütés előtt 30 perccel mindig vegyük ki a csirkét a hűtőből, hogy szobahőmérsékletű legyen. Goodwin-Allen kedvenc recepjét pedig el is készíthetjük!

Shutterstock

Hozzávalók:

  • 1 egész csirke (1,4 kg)
  • 100 g kockára vágott hagyma
  • 140g kolbászhús
  • 100 g finomra vágott füstölt szalonna
  • 100g zsemlemorzsa
  • 100g vaj (olvasztott)
  • 1 gerezd fokhagyma (apróra vágva)
  • 2 teáskanál apróra vágott kakukkfű
  • 2 csipet só

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 120 °C-ra. Vegyük ki a csirkéből a villacsontot úgy, hogy a csont mindkét oldalán egy kis vágást ejtsünk, kissé karcoljuk meg, hogy a csont felszínre kerüljön. Óvatosan szabadítsuk meg a csirke bőrét a mellről és a combokról.

Tegyük a kockára vágott hagymát egy kis serpenyőbe, adjunk hozzá egy csipetnyi olívaolajat, és közepes lángon főzzük 1-2 percig, amíg megpuhul, majd vegyük ki és tegyük félre. Ezt követőenegy közepes méretű tálba tegyünk kolbászhúst, finomra vágott szalonnát, zsemlemorzsát, olvasztott vajat, apróra vágott fokhagymát és a kakukkfüvet. Adjuk hozzá a hagymát, és 2 jó csipet sót, és keverjük össze alaposan. Osszuk a keveréket ketté. Az első felét tegyük a csirke üregébe. Fogjuk a második felét, tegyük egy nyomózsákba, vagy óvatosan a kezünkkel helyezzük a tölteléket a bőr alá, a kezünkkel irányítva, hogy egyenletesen befedje a mellet és a lábakat, vigyázva, hogy ne szakadjon be a bőr.

Végül tegyük egy tepsibe, és a sütőben 1 óra 20 percig süssük, ezután tekerjük fel 200 °C.ra, és hagyjuk a csirkét 15 percig pihenni, amíg aranyszínűvé válik.

A figyelmetekbe ajánljuk