Miért tartják karaage-t Japán, sőt talán a világ legjobb panírjának?
A karaage egy japán főzési technika, amelyben a különböző ételeket — elsősorban húsokat, vékony fűszerezett búzaliszt vagy burgonyakeményítõ réteggel — bő olajban megsütnek. A tempurához hasonlóan az ételeket szójaszósz és fokhagyma keverékébe vagy gyömbérbe forgatják.
A karaage, Japán egyik legnépszerűbb snackje, a panírozott csirke országszerte alapdarabnak számít.
Ez is érdekelhet:Szellem a pohárban, szusimennyország és a hegycsúcs – ellátogattunk a YAMA-ba
Eredete a 16. századra vezethető vissza, amikor portugál misszionáriusok a Nagaszaki kikötőjén keresztül érkeztek meg a japán partokhoz, Kyushu szigetére, és magukkal hozták a sült ételek elkészítésének módszerét. A japán lakosok pedig szépen lassan elkezdték átvenni a nyugati praktikákat, amit ma tempurának neveznek.
A ropogós finomság pedig napjainkra olyannyira népszerű, hogy minden évben több százezer ember szavaz egy országos versenyen, hogy Japánban, hol lehet kapni a legjobb karaage-t. Bár az olyan hatalmas metropoliszok üzleteinek, mint Tokió, Kiotó és Oszaka, minden nagyszabású versenyt uralniuk kellene, egy kisváros, a Kyushu sziget déli részén, Oita prefektúrában található Nakatsu City üzletei kapják mindig a legtöbb díjat és elismerést.
A Karaage Grand Prix Japánban évente megrendezett verseny, amelynek győztese azzal büszkélkedhet, hogy nála van a legropogósabb, legszaftosabb és legízletesebb sült csirke, és közel 1000 üzlet nevezhet be a versenyre. Egészen 2022-ig ez a verseny kizárólag a népszerűségen alapult, hétköznapi emberek szavazhattak kedvenc helyeikre. 2023-ban azonban megváltoznak a szabályok, szakmai zsűri segítségét kérik a végső döntéshez.
Olvasd el ezt is!Már nem az olasz konyha az emberek kedvence – íme a trónfosztó!
Így a fokozott ellenőrzéssel és a hivatalos kóstolók bevonásával a Nakatsu City karaage-boltoknak több vesztenivalójuk és bizonyítani valójuk van. A város hírneve, mint Japán karaage-fővárosa, illetve Nakatsu több százéves kulturális kulináris történelme forog kockán.