Manapság keresve sem találhatunk népszerűbb süteményt a macaronnál, amit sokan a francia konyhaművészethez kötnek, pedig minden bizonnyal az olaszországi Velencében jelent meg először, ráadásul elég régen, a nyolcadik században. Sokak szerint a macaront csak okleveles cukrászok képesek tökéletesen elkészíteni, de az alábbi recepttel még a kezdő szakácsok is könnyedén elboldogulnak.
Hozzávalók:
A macaronhoz:
- 190 g mandulaliszt
- 230 g porcukor
- 1/4 teáskanál finom só
- 7 közepes tojásfehérje
- 200 g kristálycukor
- 1,5 dl víz
- tetszőleges színű ételfesték
Ezt is olvasd el! Ilyen „okos” koktélokat még nem kóstoltunk: a görög mitológia ihlette a Múzsa bár új itallapját
A vajkrémes töltelékhez:
- 350 g kristálycukor
- 2,3 dl csésze víz
- 5 közepes tojásfehérje
- 1/4 teáskanál finom só
- 450 g sótlan vaj, kockákra vágva
- 1 vaníliarúd
Érdemes ételfestéket használni, hogy az édesség ne csak finom, de látványos is legyen
Photo by Serghei Savchiuc on UnsplashA macaron elkészítése:
1. Egy tálba szitáljuk bele a lisztet, majd adjuk hozzá a porcukrot és a negyed teáskanálnyi sót. Egy habverővel alaposan keverjük össze az összetevőket.
2. Készítsünk egy mélyedést a mandulalisztes keverék közepén, majd öntsünk bele három tojásfehérjét. Egy szilikon spatulával óvatosan forgassuk, míg egy könnyen kezelhető, sima keverékké nem áll össze. Ezután az egészet tegyük félre.
3. Egy kisebb tálban keverjük össze a kristálycukrot 1,5 deci vízzel. A tál oldaláról az összes cukrot próbáljuk eldolgozni, különben kikristályosodik.
4. Közepesen magas hőfokon melegítsük a keveréket addig, amíg el nem éri a 114 fokot. Ezt egy cukrász hőmérő segítéségével ellenőrizzük!
5. Amíg a szirup eléri a megfelelő hőmérsékletet, tegyük a maradék négy tojásfehérjét egy állómixer táljába és habverő segítségével addig verjük, amíg közepesen kemény tojáshabot nem kapunk.
6. Amint a cukorszirup eléri a megfelelő hőmérsékletet, állítsuk vissza a mixert közepes sebességre, hogy a tojásfehérjék újra összeálljanak. Ezután lassan, egyenletesen és fokozatosan csorgassuk a forró szirupot a keverőtálba.
7. Állítsuk a mixert közepesen magas sebességre, és folytassuk a habverést addig, amíg a tojásfehérje sima, fényes és rugalmas nem lesz. Ez körülbelül 1 percet vesz igénybe.
8. Ha ételfestéket használunk, azt ezután adjuk hozzá a keverékhez. Nagyjából 5 másodpercig keverjük jól össze a masszát.
Ez is érdekelhet! Egyre népszerűbb az indiai sült vaj, a ghi – recept!
A legfontosabb, hogy a tészta csomómentes és könnyen kezelhető legyen
Photo by Sincerely Media on Unsplash9. Fokozatosan adjuk hozzá az elkészült masszához a legelső lépésekben elkészített mandulalisztes keveréket. Dolgozzuk össze jó alaposan addig, amíg a massza viszonylag kemény, de még folyós marad.
10. Helyezzünk egy sütőpapírt egy közepes tepsire, majd öltsünk meg egy habzsákot a masszával. Ezután nyomjunk ki 4 kis pöttyöt a tésztából a tepsi minden sarkába, ezzel megakadályozva, hogy a sütőpapír elmozduljon a helyéről.
11. Tartsuk a habzsákot függőlegesen és óvatosan nyomjuk ki a tésztát úgy, hogy kisebb köröket formálunk. Ismételjük meg a folyamatot, ügyelve arra, hogy elegendő hely maradjon a macaronok között, egészen addig, amíg el nem fogy az összes tészta.
12. A tésztát hagyjuk állni körülbelül 30 percig, amíg a macaronok felszíne száraz nem lesz. Közben melegítsük elő a sütőt 150 fokra.
13. Süssük a macaronokat nagyjából 15-20 percig, majd vegyük ki és hagyjuk kihűlni.
A vajkrémes töltelék elkészítése:
1. Tegyük a 350 gramm kristálycukrot és a 2,3 deci vizet egy kisebb lábasba és keverjük össze.
2. Közepesen magas lángon főzzük össze a masszát, egészen addig, amíg 114 fokos nem lesz. Ezt szintén cukrász hőmérővel ellenőrizzük.
3. Közben tegyünk öt közepes tojásfehérjét és egy negyed teáskanálnyi finom sót egy állómixer táljába, majd habverővel keverjük addig, amíg a tojásfehérje habos nem lesz.
4. Lassan adjuk hozzá a maradék cukrot, majd teljesen keverjük el. Folytassuk a habverést, amíg közepes keménységű habot nem kapunk.
Még több recept! Ha már unjátok a szalagos fánkot: így készül az eredeti churros
A habzsák használata elengedhetetlen a macaron készítése során
Photo by Sincerely Media on Unsplash5. Amikor a cukorszirup eléri a kívánt hőmérsékletet, vegyük le a tűzről és ezután lassú, egyenletes mozdulatokkal adjuk hozzá a tojáshabhoz. Ezután addig verjük, amíg a hab nagyjából a duplájára nem duzzad.
6. Csökkentsük a sebességet és az egész masszához adjuk hozzá a vajat. Keverjük tovább, amíg egységes állagú habot nem kapunk. Ügyeljünk rá, hogy egyszerre ne adjunk hozzá túl sok vajat, mert az ronthat a végeredményen. A legvégén adjuk hozzá a vaníliarudakat is.
Összeállítás:
1. Töltsünk meg egy habzsákot az elkészült töltelékkel.
2. A macaronok egyik felére lassú, de határozott mozdulatokkal nyomjuk rá a vajkrémet.
3. Borítsuk egymásra a macaronokat, majd tegyük el őket egy éjszakára hűlni.
(Forrás: The Spruce Eats)