Fő összetevője évszázadokon át fizetőeszközként is szolgált, napjainkban viszont mindössze három helyen található meg ez a hagyományos fogás London városában.
London rendkívül népszerű úti cél a turisták körében. A legtöbben talán a fish & chips vagy az angol reggeli ízeire vágynak, pedig az angol főváros egyik legrégebbi és legkarakteresebb csemegéje a Temze folyóból származik. Ez nem más, mint az angolna és a belőle készült pite – írja a Vince.
Ez is érdekelhet: 4 dolog, amit a gyerekek és a nagyszülők is élvezhetnek Londonban
Már a középkorban is óriási jelentőséggel bírt az angolna London számára. Az 1100-as és 1400-as évek között kiemelkedő szerepet játszott a város gazdaságában. Az angolna bérleti díjként vagy adóként való elfogadása mindennapos volt: csak a 11. században évente több mint 540 ezer angolnát „fizettek ki” bérleti díjként Angliában.
A hal mintegy öt évszázadon keresztül fizetőeszközként is szolgált, miközben a gasztronómiában betöltött szerepe is meghatározó volt.
Robert May 1660-ban készült The Accomplisht Cook című szakácskönyvében az angolna tizenhat receptnek volt a fő hozzávalója. A viktoriánus korszakban a kígyószerű halat úgy árulták, mint ma a hot dogot – hordozható sütővel ellátott, megrakott kis kocsikról.
Az angolna egyike volt azon kevés halfajnak, amely túl tudott élni az erősen szennyezett Temzében, nem utolsó sorban pedig olcsó, laktató és fehérjedús élelemnek számított.
Olvasd el ezt is!Újranyitott Londonban a magyar étterem, ami valójában már nem is az
Az 1740-es években a hajósok London központjából a Temzén lefelé hajózva egy Richmondban található, kis szigetnél horgonyoztak le. Az egyre nagyobb forgalomnak köszönhetően a sziget kocsmája egyre népszerűbb lett. Ahogy pedig telt az idő, már nem csak a turisták körében szerzett magának hírnevet. Erről azonban egy étel tehetett: az angolnás pite.
Angolnapite-háznak hívták az odalátogatók a helyet, évekkel később pedig már a szigetet is Angolnapite-szigetnek nevezték el. Az ételhez a fogadó szakácsai a Temzéből kifogott angolnákat megnyúzták, kicsontozták 7-8 centis darabokra vágták. Ezek után megpárolták őket, hogy aztán piteként a sütőbe kerüljenek.
Napjainkban pedig a M. Manze nevű helyeken lehet kapni. A vállalkozás első üzlete 1902-ben nyílt, az 1930-as évekre viszont már összesen tizennégy angolna- és pitebolt viselte ezt a nevet az angol fővárosban. Napjainkra mindössze három maradt belőle. A Tower Bridge Road 87. szám alatti a legrégebbi, a helyiek szerint pedig ez London legeredetibb gyorsétterme.
Ha ide betérünk, olyan mintha egy másik világba csöppennénk, sötét tónusú, zöldes látványvilág fogad minket.
A BBC szerint jelenleg az étlapon párolt és aszpikos angolnát, illetve darált marhahúsból készült húsos pitét is kérhetünk, amit általában pürével és petrezselyemkrémre hasonlító angolnából készült szósszal tálalnak.