pho leves
Shutterstock

A világ 10 legjobb városa, ha a legfinomabb ételeket keressük

Egy új kutatás szerint 10 turistából hat csak az ételek miatt utazik, így adta magát, hogy megnézzék, hova érdemes utaznia a gasztroturistáknak.


Legyen szó egy szelet pizzáról Szicíliában vagy Nápolyban, egy gőzölgő tál pho-ról Ho Si Minh-városban vagy egy szelet Sacher-tortáról Bécsben, a tradicionális ételek valóban a nyaralás egyik csúcspontja. Emiatt a luxusutakkal foglalkozó Panache Cruises egy új kutatásban megvizsgálta a világ legjobb gasztronómiai úti céljait.

Mint kiderült, a lista élén Japán fővárosa, Tokió áll, amely a Panache Cruises szerint a világ legjobb gasztroturisztikai célpontja.

Ez részben annak is köszönhető, hogy 2023-ban Tokióban van a világ legtöbb Michelin-csillagos étterme: a nyüzsgő japán városban az éttermek több mint 200 Michelin-csillaggal rendelkeznek. De a kulináris színtér az egész városban kivételes színvonalú. James Cole, a Panache Cruises munkatársa szerint ez gyakran a hagyományos utcai árusok érdeme is, akik hihetetlenül jól fel tudják dobni a külföldi ételeket egy kis japán hangulattal.

Shutterstock

Ráadásul Japán nemrég nyitotta újra a határait a külföldi turisták előtt, így az elemzés szerint 2023 a tökéletes alkalom Tokió felfedezésére.

Ez is érdekelhet: Olcsón a világ körül – 2023 legspórolósabb úti céljai

Tokió kulináris ínyencsége közé tartozik a tempura, a soba tészta és a chankonabe, ami egy halakkal és zöldségekkel teli forró fazék – utóbbi a japán szumóbirkózók egyik kedvence, így az sem meglepő, hogy számos éttermet volt sportolók vezetnek.

Európában a kontinens gasztronómiai fővárosa Párizs lett, ahol szintén rengeteg Michelin-csillagos étterem is található.

Sokan nem tudják, de Párizs számos csúcslátványossága egyben a méhek élőhelye is. Egy 2015-ös becslés szerint a fővárosban mintegy hétszáz méhkaptár található a háztetők tetején, többek között a híres Musee D’Orsay-n is – érdemes a városlátogatás alatt egy-egy üveg párizsi mézet is vásárolni.

Olvasd el ezt is! A világ legbiztonságosabb városai nők számára: Budapest a dobogón

Shutterstock

London az ötödik helyet szerezte meg a listán, így az Egyesült Királyságról is elmondható, hogy vezető gasztronómiai célpont globálisan, ahogy a lista végére Berlin, Barcelona és Róma is odafért, így Európa 5 várossal képviselteti magát a legjobb 10-ben.

A teljes lista 

  1. Tokió, Japán
  2. Párizs, Franciaország
  3. Hongkong
  4. New York, USA
  5. London, Egyesült Királyság
  6. Bangkok, Thaiföld
  7. Szingapúr
  8. Berlin, Németország
  9. Barcelona, Spanyolország
  10. Róma, Olaszország


A figyelmetekbe ajánljuk