Lisszabon
Fotó: Shutterstock

Olcsón a világ körül – 2023 legspórolósabb úti céljai

Srí Lankán olcsón lehet utazni, Lisszabonban enni, a Gambiába szóló csomagok pedig abszurdan olcsók. Ezek az úti célok 2023-ban még elérhetőbbé váltak.


Az esélyesek közé tartozik még Mauritius, Jamaica, de vannak olyan helyek is a listánkon, amelyek már régóta kedvező ajánlatokat kínálnak: például Bolívia sós síkságainak és az Amazonas dzsungelének keveréke. Az alábbi helyszíneket érdemes felkeresni 2023-ban.

1. Lisszabon, Portugália

A Post Office Travel Money részlege évente elkészíti a City Costs Barometer című kiadványt, amely a legkedvezőbb ár-érték arányú európai központokat térképezi fel. A legutóbbi kiadásban Lisszabon 7,9 százalékos árcsökkenésnek köszönhetően a negyedik helyre ugrott fel; a két éjszakás szállás átlagára most 73 fontra (32 ezer forint) becsülhető. A portugál fővárosnak Nyugat-Európa pénztárcabarátabb választásaként való elismerését segíti a számos bár, ahol laktató petiscókat (kistányérokat), köztük polipsalátát kínálnak.

Ha tovább olvasnál: Menekülés a tél elől: Európa 5 legolcsóbb napsütötte úti célja

​2. Srí Lanka

A fővárosban, Colombóban a 40 méteres tetőtéri végtelen medencékkel rendelkező pazar szállodákban alig 50 font (22 ezer forint) egy éjszaka. A portugál korabeli Galle erődvárosba tartó vonatok 5 fontba (2000 forint) kerülnek − első osztályon −, míg a Yala Nemzeti Parkban leopárdokat keresni vagy bálnafigyelő hajókiránduláson részt venni 40 font (18 ezer forint) körül lehet. A fehér homokos tengerparton töltött pompás napok után a legfinomabb rákos curry már egy tízesből (4500 forint) kijön.

​3. Gambia

Gambia leghíresebb adottsága a varázslatos homokos strandok, de van itt még sok más élvezetes látnivaló is: madár-, víziló- és csimpánzmegfigyelés a Gambiai-folyó nemzeti parki hajókirándulásokon, leopárdok lakta vizes élőhelyek és titokzatos kőkörök. Néhány kiváló tengerparti szállodát kivéve az utazási csomagok ebbe a nyugat-afrikai országba abszurdan olcsók.

Ez is érdekelhet: 5 olcsó úti cél, ha elmenekülnél a hidegből a tavaszba

​4. Mauritius

Mauritius

Fotó: Shutterstock

Nagyszerű ár-érték arányt kínál jelenleg az Indiai-óceánon fekvő Mauritius szigete, ahol az árak már csaknem feleannyiba kerültek, mint szomszédjánál, a Seychelle-szigeteken. Mauritius szélesebb körű üdülési kínálattal rendelkezik − csodálatos fehérhomokos strandokat és kiváló búvárkodási lehetőségeket találunk, de majomlesre, templomokra, botanikus kertekre és szurdokjárásra is számíthatunk.

5. Belize

A pöttömnyi méretű, közép-amerikai Belize dzsungelekkel teli jaguárokkal teli dzsungel, csodálatos maja romok, barlangok, kávéfarmok, karibi tengerpartok és a világ második leghosszabb zátonyzátonyának egy része pompás búvárkodást és búvárkodást tesz lehetővé. A dotcom-milliomosok számára fenntartott, szemkápráztatóan drága üdülőhelyek mellett kiváló butikok is találhatók a nyugodt tengerparti városokban. Jó választás lehet Placencia, ahonnan egy két búvárkodással egybekötött kirándulás mindössze 125 fontba (55 ezer) kerül.

6. Jamaica

Jamaica a Karib-tengeri térség legolcsóbb úti célja. Ezt az északi parton fekvő Montego Bayben, a tengerpartra vágyók, a búvárkodók és az esőerdők felfedezőinek bázisán mért árak alapján állapították meg. A reggae-kedvelő karibi sziget rengeteg vízesést ígér, és a Viator túrák már 30 fontnál (13 ezer forint) kezdődnek. Még a jamaicai rum is olcsó a reptéri vámmentes áruházban.

​7. Bolívia

A városnéző kirándulások megdöbbentően olcsók ebben a tengerparttal nem rendelkező országban. A többnapos dzsiptúrák az epikus Salar de Uyuni, az esőzések által januártól áprilisig szürreális tükörré változtatott sós síkságokhoz már 80 fontért (35 ezer forint) is megtehetők. A nagy Titicaca-tón tett kirándulások, amelyek során úszó falvakba látogathatunk el, gyakran kevesebb mint 10 fontba (4500 forint) kerülnek, míg az amazóniai dzsungelben lévő szálláshelyek megfizethetőbbek, mint bárhol máshol Dél-Amerikában.

Forrás: Times


A figyelmetekbe ajánljuk