Menekülés a tél elől: Európa 5 legolcsóbb napsütötte úti célja

Menekülés a tél elől: Európa 5 legolcsóbb napsütötte úti célja

Ugyan az egyre nagyobb méreteket öltő válság miatt a legtöbben meghúzzák a nadrágszíjat, ami miatt sokan átgondolják jövő évi utazási terveiket is – így a sokaknál eddig megszokott téli nyaralásokat is –, de mindez nem feltétlen jelenti azt, hogy le kell mondani a téli napsütésről.

A szezonon kívüli időszak remek alkalom lehet arra, hogy jó ajánlatokat találjunk a melegebb éghajlatú országoktól.

Az olcsóbb utazások érdekében a szállodaiparban különböző felméréseket végző OTA Insight megvizsgálta a szállodai szobák éjszakánkénti átlagos árát az összes csillagos besorolás szerint, amit az Euronews mutatott be.

Az elemzés kiválasztotta azokat a kulcsfontosságú városokat és úti célokat, amelyek általában melegebbek a téli hónapokban, és ahol éjszakánként 100 euróért vagy annál kevesebbért lehet megszállni. A teljes, kilences listát itt lehet megtekinteni, de mi is megmutatjuk a legolcsóbb öt helyszínt.

Casablanca, Marokkó – átlagosan 87 euró/éjszaka áron 

Marokkóban februárban kevesebb a turista, ezért egy jó lehetőség lehet az időszak az utazásra, ha el akarjuk kerülni a tömeget. Mindez azt is jelenti, hogy kevesebbet kell fizetnünk a szállásért, átlagosan 87 eurót éjszakánként.

A szellősebb környezetben kiélvezhetjük Casablanca egyedülálló építészetét a szokásos tömeg nélkül, de túrázhatunk is a kellemesen hűvös időben.

Az egyik legmelegebb úti célról van szó: az átlagos napi maximum 18 Celsius-fok, nem mellesleg: naponta körülbelül hét órányi napsütésre számíthatunk. A február azonban a legcsapadékosabb hónap, ezért gondoskodjunk a megfelelő ruházatról.

Málta – átlagosan 86 euró/éjszaka áron 

Máltán az átlagos szállásköltségek jóval alacsonyabbak a szezonon kívüli időszakban. Februárban átlagosan 86 eurót kell fizetnünk egy éjszakára.

A nyári turistatömeggel biztosan nem találkozunk; a nagyobb történelmi helyszínek és múzeumok kevésbé lesznek zsúfoltak – mindez egy remek lehetőség arra is, hogy felfedezzük Málta éttermeit és kocsmáit.

A tél ugyan viszonylag hűvös a szigeten, de még mindig melegebb és naposabb, mint Európa legtöbb részén. Máltán februárban átlagosan nyolc órát süt a nap, és a napi átlaghőmérséklet 16 Celsius-fok.

Kréta, Görögország – átlagosan 80 euró/éjszaka áron 

Kréta szigete nyáron a legnépszerűbb, télen jóval kevesebb turista látogatja meg, ami azt is jelenti, hogy a szállás ára is lecsökken, átlagosan 80 euró/éjszakára.

Ebben az időszakában sokkal zöldebb a tájjal találkozhatunk, ráadásul a hegyeket még hó borítja, ami vitathatatlanul szebbé varázsolja a környéket, mint a száraz, nyári időszakban. Ráadásul az olyan híres helyszíneken sem lesz tömeg, mint Knósszosz vagy Elafoníszi.

Krétán februárban az átlaghőmérséklet a 16 Celsius-fokot is elérheti. Arra, hogy egész nap süssön a nap, 55 százalékos esélyünk van, viszont a tenger valószínűleg túl hideg lesz a fürdőzéshez, ezért ha meg akarunk mártózni, akkor jobb, ha egy fűtött medencét választunk.

Rodosz, Görögország – átlagosan 78 euró/éjszaka áron 

A nyári kánikulában a túrázás inkább kínzás, mint jó élmény, ezért Rodosz kanyargós ösvényeit télen a legalkalmasabb bejárni. Ráadásul a tenger hőmérséklete még az évszakhoz képest is kellemesnek mondható, így a vízi sportokat is bátran kipróbálhatjuk.

Rodoszon februárban a napsütötte órák száma átlagosan öt óra, míg a hőmérséklet maximuma 15 Celsius-fok. Cserébe éjszaka nem is csökken le drasztikusan, mint a listán szereplő többi úti cél esetében.

Érdemes kiemelni: az időjárás a hónapban sokszor kiszámíthatatlan lehet, ezért készüljünk fel minden eshetőségre.

Portimão, Portugália – átlagosan 77 euró/éjszaka áron  

Portimão városa 77 euró per éjszakai árával olcsóbb, mint a legtöbb téli úti cél Portugáliában – hozzá kell tenni, hogy az ország nyugat-európai viszonylatban még mindig olcsónak számít.

Az Algarve régióban található város a legnagyobb a térségben, de valamiért sokkal kevesebben látogatják, mint a környező tengerparti városokat.

Februárban az átlagos napi maximumhőmérséklet 16 Celsius-fok között mozog, ami ugyan nem olyan meleg mint a listán szereplő többi város időjárása, de Magyarországhoz képest határozottan elviselhetőbb az idő. Ajánlott azért meleg ruhát magunkkal vinni, ha azt tervezzük, hogy sötétedés után is kimozdulunk, mivel a hőmérséklet drasztikusan lecsökkenhet napnyugta után.


A figyelmetekbe ajánljuk