brown canyon during golden hour

Ez nem vélemény, hanem egy tudományos tanulmány eredményeiből levont konklúzió.


A világon több mint 6000 nyelvet beszélnek, végtelen számú dialektussal és akcentussal. Így érthető, hogy időnként mindannyian rosszul ejtünk ki dolgokat. A WordTips szerint azonban van néhány hely, amely a legtöbbnél nagyobb kihívást jelent. Júniusban a WordTips, egy szójátékos weboldal megosztotta tanulmányát a legrosszabbul kiejtett szavakról, beleértve a legrosszabbul kiejtett fogyasztói márkákat, zenészeket, filmsztárokat, sportolókat, és a világ városait.

A legtöbb rosszul kiejtett szó megtalálásához a WordTips a világ legnagyobb kiejtési szótárához, a Forvo.com-hoz fordult, amely több nyelven kínált hangklipekkel segíti az embereket a szavak helyes kiejtésének elsajátításában. Ahhoz, hogy minden országban megtalálják a legtöbbet rosszul kiejtett várost, a WordTips a 100 000-nél több lakosú városokat kereste.

Ha egy ország esetében egyetlen város sem felelt meg a kritériumoknak, akkor a rendelkezésre állástól függően legfeljebb 10 legnépesebb várost választottak ki. A városok maglistájának összeállítása után a csapat megnézte, hogy az egyes helyeket hányszor hallgatták meg a helyes kiejtés megtanulása érdekében.

A Forvo 7 millió meghallgatásával a csapat megállapította, hogy Rio De Janeiro a legnehezebben kiejthető város a világon. Mivel a portugál nyelvet köztudottan nehéz helyesen kiejteni, különösen mivel a kiejtés Brazília különböző régióiban eltérő, nem csoda, hogy oly sok embernek volt szüksége segítségre.

A top tíz további helyezettjei közé tartozik Tokió több mint négymillió hallgatással, Chicago és Dublin holtversenyben 1,8 millió hallgatással, London és Edinburgh egyenként 1,7 millióval, Buenos Aires 1,5 millióval, Melbourne 1,3 millióval, Medellin 841 ezerrel és Barcelona 805 ezerrel.

A nyelvtanuláshoz hasonlóan a városnevek helyes kiejtésének elsajátításához a trükk az egyes szótagok megfejtése, tette hozzá a WordTips. Szarajevó egy olyan hely, amely rengeteg angolul anyanyelvű emberen fog ki például. Chicago pedig sok olyan emberen, akiknek nem az angol volt az anyanyelvük.

(Forrás: Travel+Leisure)


A figyelmetekbe ajánljuk