Meghódította az egész világot a szusi, ami valójában nem is az

Meghódította az egész világot a szusi, ami valójában nem is az

Bár rendkívül hasonlít a szusira és sokan összekeverik vele, a kimbap egy egészen más ázsiai ínyencség.


A kimbap a szusi testvére. Legrövidebben így lehet bemutatni a koreai kimbapot (vagy a másik, szintén elterjedt írásmód szerint: a gimbapot) azoknak, akik még soha nem hallottak róla. Külsőre megszólalásig hasonlítanak, ami nem csoda, hiszen, mindkettő töltött rizstekercs. Nagyjából itt azonban vége is a hasonlóságoknak, különbségekből viszont annál több akad.

Ez is érdekelhet: Megakadályozza a hízást ez az egyre népszerűbb koreai étel

A kimbap egy tradicionális koreai étel, neve a kim (tengeri alga) és a bap (rizs) szavak kombinálásából született. A rizst szezámolajjal és sóval szokták fűszerezni, ez ad az egésznek egy sós-édes ízegyveleget. A szusinál a rizst ecettel, sóval, cukorral főzik, ezért ott megjelenik egy kis savasság is. A szusinál bármi a töltelék, igazából a különlegesen elkészített rizs a sztár – írja a Vince.

A kimbapba nem szokott kerülni nyershal, a töltelékek között leggyakrabban a hús, a sajt, a tojás, és rákrudacska bukkan fel. A vegánok általában répával, uborkával, káposztával, spenóttal és pácolt retekkel operálnak. A töltött rizstekercseket aztán – akárcsak az egyes szusi típusok esetében – tengeri algába tekerik és felszeletelik. Mivel a kimbapba soha nem kerül nyers hús, ezért kevésbé érzékeny arra, ha nem frissen fogyasztjuk, vagyis akár kirándulásra is magunkkal vihetjük.

Olvasd el ezt is! Ami nekünk meggy, az másnak uborka: 6 hideg leves a világ különböző tájairól

Kimbapból is több fajtát különböztetünk meg. A chungmuban egyáltalán nincsen töltelék, a Samgak háromszög alakú, a „pucér” változatnál pedig belülre kerül a tengeri alga. A „legveszélyesebb” a mayak, aminek a jelentése, kábítószer. A legenda szerint, ha egyszer megkóstoljuk, függőjévé válunk. Itt a tekercset nem szokták szeletekre vágni, édes mustárral finger foodként rágcsálják a szivar formájú ételt.

A kimbap, akárcsak a szusi, lehet előétel, snack, de akár főfogás is. Előbbihez viszont nem szokás wasabit, szójaszószt és savanyított gyömbért enni, helyette kimchivel tálalják.


A figyelmetekbe ajánljuk