lány nevet sárkánygyümölccsel a kezeiben
Fotó: Shutterstock

12 étel, ami helyrehozza az emésztésed egy éjszaka alatt

Az emésztőrendszer egészsége nem csak arról szól, hogy távol tartjuk a hasi panaszokat. Kulcsfontosságú az egyéb testfunkciók támogatásában és szabályozásában, valamint a rendszer egészséges működésének fenntartásában is.


Az emésztőrendszer a fertőző ágensek elleni küzdelemben is alapvető fontosságú, és kapcsolódik az egészséges immunrendszerhez, az endokrin rendszerhez és a szív- és érrendszerhez. A bélrendszer megfelelő működése támogatja az egészséges hangulatot és elősegíti a mentális jólétet. Sőt, kutatások kimutatták, hogy a bélbaktériumok összefüggésbe hozhatók a depresszió kockázatával. Nem meglepő, hogy a naponta elfogyasztott élelmiszerek nagy szerepet játszanak a bélrendszer egészségének megőrzésében.

Vannak olyan élelmiszerek, amelyek nagymértékben befolyásolják a bélrendszer egészségét − ilyenek a minimálisan feldolgozott teljes értékű ételek, különösen az erjesztett és a rostban gazdag élelmiszerek. Ezek a jellemzően két csoportba sorolhatók: probiotikumok és prebiotikumok.

Ez is érdekelhet: Tényleg segíti a magnézium az emésztést?

Mik azok a probiotikumok?

A probiotikumok az erjesztett élelmiszerekben található hasznos baktériumok. Egy 2021-ben a Cell című szaklapban megjelent tanulmány szerint a probiotikus élelmiszerek beillesztése a napi étrendbe az egyik legjobb módja annak, hogy javítsuk bélrendszerünk általános egészségét. A savanyú káposzta, a túró és a joghurt élő kultúrákkal, a kimchi és a kombucha mind-mind teljes értékű probiotikumforrások. A legtöbb probiotikus élelmiszert hűtve tárolják, érdemes erre odafigyelni, illetve elolvasni az összetevők címkéjét is, hogy olyan márkát válasszunk, amely aktív, élő kultúrákat tartalmaz.

​6 probiotikus élelmiszer, amit érdemes fogyasztanod:

Görög joghurt

A sima, zsírmentes görög joghurt a bélrendszer egészségére ható probiotikumok és az immunrendszert támogató fehérjék erőműve.

Kimchi

A koreai konyha alapanyaga, a kimchi egy fűszeres, erjesztett káposztaétel, amely tele van probiotikumokkal, amelyek elősegítik a bélrendszer egészségét.

Tempeh

A tempeh egy hagyományos indonéz étel, amelyet erjesztett szójababból készítenek süteményszerűvé tömörítve. Egyszerre probiotikus (az erjesztés miatt) és prebiotikus (a szójabab miatt).

Ha tovább olvasnál: A zab jótékony hatásai a testedre

kefir poh\u00e1rba \u00f6ntve

Fotó: Shutterstock

Kefir

A kefir gyakran több probiotikumot és fehérjét tartalmaz, mint a hagyományos joghurt. Fogyasztása a gyulladás és a bél áteresztőképességének csökkentése révén javíthatja a bélmikrobiomot.

Kombucha

A kombucha egy erjesztett, szénsavas teaital, amely tartalmazhat gyümölcslevet, fűszereket vagy egyéb ízesítőket. Talán az egyik legegyszerűbb módja a napi probiotikum-bevitel növelésének.

Savanyú káposzta

A savanyú káposzta a kimchi-hez hasonló savanyított káposztaétel. Az egészséges probiotikumok beviteléhez kerüljük a pasztőrözött, szobahőmérsékleten a boltok polcain álló savanyú káposztát.

​Mik azok a prebiotikumok?

A prebiotikumok olyan rosttípusok, amelyek nem emésztődnek meg a vékonybélben, hanem a vastagbélbe jutnak, ahol erjednek, hogy „táplálékot" nyújtsanak a bélrendszer egészséges probiotikumai számára. A bélrendszer egészségére gyakorolt előnyeiken túl a rostban gazdag élelmiszerek számos egészségügyi előnnyel járnak: tovább tartanak jóllakottan, segítenek csökkenteni bizonyos rákos megbetegedések kockázatát, megakadályozzák a vércukorszint kiugrását, csökkentik a koleszterinszintet és javítják a szív egészségét.

​6 prebiotikus élelmiszer, amit érdemes fogyasztanod:

Articsóka

Az articsóka kiváló forrása az inulinnak, egy olyan rosttípusnak, amely prebiotikumként működik. Emellett javítja a csontok egészségét, védi az agyat és támogatja a vérnyomást.

Sárkánygyümölcs

A sárkánygyümölcs rostokban gazdag, és az egyik legjobb gyümölcs a székrekedés enyhítésére.

Szójabab

Növényi eredetű fehérjeforrás, és komplex szénhidrátokat, rostokat, vitaminokat és ásványi anyagokat biztosít. Az egyik legjobb módja a emésztőrendszer javításának.

Fokhagyma

A fokhagyma prebiotikumként túlórában dolgozik a bél egészségéért, táplálékot biztosítva a bélben lévő jó baktériumoknak. Antibakteriális és vírusellenes tulajdonságokkal is rendelkezik.

Gombák

A gombák számos olyan vegyületet tartalmaznak, amelyek gyógyhatásúak lehetnek: pozitívan befolyásolja a vércukorszintet, és segíthet megelőzni a gyomor-bélrendszeri betegségeket.

Zab

A zab az egyik legjobb prebiotikus élelmiszer, amely gyorsan hat a bélrendszer egészségére. Kiegyensúlyozott forrása az összetett szénhidrátoknak, a növényi eredetű fehérjéknek és a rostoknak.

Forrás: Eating Well

A figyelmetekbe ajánljuk