egy nő a köldöke előtt szív alakba teszi a kezeit
Fotó: Shutterstock

Tényleg segíti a magnézium az emésztést?

A magnézium nélkülözhetetlen a szívverés szabályozásához, a vérnyomáshoz, az idegi átvitelhez és az izomösszehúzódáshoz is. Mégis, a dietetikusok ritkán kapnak kérdéseket ezekkel kapcsolatban.


Ehelyett leggyakrabban a magnézium székelést kiváltó potenciáljával kapcsolatban kérdezzük őket. Ezért kicsit mi is beleástuk magunkat ebbe a népszerű témába az Eating Well cikkének segítségével. Összeszedtük, amit tudnod kell, ha szeretnéd kipróbálni a magnéziumot.

Ez is érdekelhet: 5 egészséges élelmiszer, amely kiváló magnéziumforrás

​Mi is az a magnézium?

A magnézium a negyedik leggyakoribb ásványi anyag a szervezetben, és több mint 300 enzimnek van szüksége rá. A fent említett funkciókon kívül a magnézium elengedhetetlen az energiatermeléshez, a DNS-szintézishez és a vércukorszint szabályozásához. A nátriummal, káliummal és kalciummal együtt a magnézium a szervezet egyik elektrolitja, amely kulcsszerepet játszik a folyadékegyensúlyban.

A National Institutes of Health szerint az alacsony mennyiségű magnézium fogyasztása növelheti a szív- és érrendszeri betegségek és a stroke, a magas vérnyomás, a 2-es típusú cukorbetegség, a migrén és az ADHD kockázatát. A Nutrients című szaklapban 2018-ban megjelent publikáció szerint a magnézium megvédhet a krónikus szorongástól, és segíthet az olyan kognitív zavarok kezelésében is, mint az Alzheimer-kór. Mégis, e létfontosságú szerepek közepette sokaknak a székrekedés enyhítésére való képessége jut először eszébe róla.

​Miért segíthet a magnézium a székrekedésen?

A magnézium két különböző módon hat az alkalmi székrekedés potenciális enyhítésére. „Ozmotikus hashajtó" hatása van, ami azt jelenti, hogy vizet vonz a belekbe. Ezáltal a salakanyagok felpuhulnak, ami a dolgokat a kijárat felé mozgatja. Másodszor, a magnézium ellazítja a bélizmokat, ami szintén segíti a tranzitfolyamatot. Ezek a hatások az okai annak, hogy a magnézium egyes vény nélkül kapható hashajtók elsődleges összetevője.

További olvasnivaló: Ez történik a testeddel, ha minden nap zabot eszel

Amit tudnod kell, mielőtt kipróbálod

magn\u00e9ziumban gazdag \u00e9lelmiszerek, t\u00f6bbek k\u00f6z\u00f6tt mandula, avok\u00e1d\u00f3, ban\u00e1n

Fotó: Shutterstock

1. A magnézium-kiegészítő típusa

A „magnézium" szót önmagában nem fogod megtalálni a táplálékkiegészítők címkéjén. Ehelyett egy savhoz vagy elemhez lesz kötve, és ez befolyásolja a kiegészítők működését és biológiai hozzáférhetőségét a szervezetben. Ha a székelés segítéséről van szó, a magnézium-citrátot tartják a legjobb választásnak. A citromsavhoz kötve ez a forma jól felszívódik, és egyeseknél enyhe nyugtató hatással is bír. Szintén enyhítheti a székrekedést a magnézium-oxid.

2. Adagolás

A magnézium-citrát általában kapszula vagy folyadék formájában kapható, és javasoljuk, hogy szedésével kövesd az orvos által ajánlott utasításokat. A magnézium-citrát hatása a bevételtől számított 4-24 órán belül érezhető, és viszonylag enyhe. A magnézium hatása miatt ügyelj arra, hogy egy pohár vízzel vedd be, hogy hidratált maradj.

​3. Használat és ellenjavallatok

A magnézium-citrátot egészséges egyéneknél alkalmi székrekedés esetén biztonságosnak tartják. Nem jelent azonban folyamatos megoldást krónikus székrekedés esetén. Ezekben az esetekben fontos, hogy egészségügyi szakembert keress fel a kiváltó okok azonosítása érdekében. A magnézium-kiegészítők bármilyen formában történő szedése befolyásolhatja bizonyos antibiotikumok és a vérnyomás kezelésére vagy a csontsűrűség elősegítésére használt gyógyszerek felszívódását.

​4. Élelmiszerek használata forrásként

Ne feledkezzünk meg a magnéziumban gazdag élelmiszerekről, mint a leveles zöldségek, hüvelyesek, diófélék és a magvak. A magnézium napi ajánlott beviteli értéke egészséges felnőttek számára 400-420 milligramm a férfiaknál és 310-320 mg a nőknél. Sokaknak lehet magnéziumhiányuk a folyamatos, a szükségleteknél alacsonyabb bevitel miatt. Az alacsony magnéziumszint egyik jele a székrekedés, ezért előfordulhat, hogy egyszerűen a magnéziumban gazdag élelmiszerek növelésével megelőzhető a probléma.


A figyelmetekbe ajánljuk