slice of squash

Zöldségek, amik rendkívül egészségesek mégsem eszünk belőlük eleget

Némelyikük egyszerűen elsikkad, még akkor is, ha kiváló egészségügyi vagy egyéb előnyeik vannak. Íme 3 a legkevésbé kihasznált zöldségek közül.


Tökfélék

A tökfélék családjába tartozó tökfélék nemzetségét széles körben termesztik zöldségként és állattenyésztésre. Az Újvilágban az őslakosok már az európai letelepedés előtt őshonosan termesztették. A növény termését zöldségként szolgálják fel, a magokat és a virágokat pedig főzni vagy enni lehet. A tökfélék Amerikából származnak. Szőrös szárú indákat hordanak, és egynemű virágaik vannak. A tökfélék a növények termőrészei, amelyek húsosak, bőrszerű héjúak, és van egy pepo nevű álbogyójuk.

Észak-Amerikában a tökféléknek három nagy kategóriája van, attól függően, hogy éretlen vagy érett állapotban szedik-e őket. Ezek a típusok a nyári, a téli és az őszi tök. Annak ellenére, hogy Amerikából származnak, ma már a világ szinte minden részén termesztik őket. Elég táplálóak, magas C- és A-vitamin-, niacin-, vas- és riboflavin-tartalommal. Fizikai jellemzőik dinamikusak, mivel többféle színben, színmintázatban és formában kaphatók.
A tökfélék nemzetségének néhány fontos tagja a görögdinnye, a sárgadinnye, a sütőtök, a luffa, az uborka és a cukkini.

Paszternák

A paszternák a sárgarépához hasonlóan egy gyökérzöldség, amely a virágos növények családjába, az Apiaceae családba tartozik. A téli fagyok után a krémszínű héjú és húsú csapgyökér megérik és ehetővé válik. Az ókor óta használják, már a rómaiak is termesztették, és Eurázsiában őshonos. Még a nádcukor európai bevezetése előtt édesítőszerként is használták. A halvány sárgarépának tűnő paszternák a 17. században került Amerikába, és mára már meghonosodott Észak-Amerikában.

Az ízletes csapgyökeret ennek ellenére az eurázsiaiak évezredeken át élvezték. Az édes íze mellett a paszternáknak változatos egészségügyi előnyei vannak. Gazdag antioxidánsokban, oldható és oldhatatlan rostokban, C-vitaminban, K-vitaminban, folsavban és más mikrotápanyagokban. Íze édes, mint a sárgarépáé, de van egy kis diós, földes mellékíze. Lehet főzni, de sokan nyersen is fogyasztják. A téli fagyok tökéletes időzítést jelentenek a betakarításukhoz. A cséplőgyökér ekkor válik ehetetlenné, és fásodik. Az édes zöldség érzékeny a sárgarépalégyre és más rovarkártevőkre. Vírusok és gombakártevők is megtámadják, amelyek közül a rákos megbetegedés a legrosszabb.

Adzuki bab

Az adzuki bab egy kis bab, amelyet Kelet-Ázsia-szerte évente termesztenek mérete miatt. Többnyire piros színű, de többféle színben is kapható, például fehér, fekete és szürke. A babot számos ételben használják, és többféle egészségügyi előnye is van, mint például a fogyás és az emésztés javítása. A többi babfajtához hasonlóan az adzuki bab is a hüvelyesek közé tartozik. Legalább 60 fajta bab létezik, és több mint 30 országban termesztik. Kelet-Ázsiában, különösen Kínában őshonosak. Az ázsiai kultúrákban az adzuki babot fogyasztás előtt megédesítik. Általában cukorral főzik meg, majd vörös pasztát készítenek belőle, amelyet számos konyhában használnak.

A babot csíráztatva vagy forrázva is fogyasztják forró, teaszerű italban. Az adzuki bab fogyasztása széleskörű egészségügyi előnyökkel jár. Tökéletes mennyiségű antioxidánst tartalmaz, amelyek segítenek az öregedésgátlásban és a betegségek elleni küzdelemben. A kutatások egyértelművé tették, hogy a bab 29 különböző antioxidánst tartalmaz, ami az egyik legantioxidánsban leggazdagabb élelmiszerré teszi. Emellett gazdagok oldható rostokban és rezisztens keményítőben, ami segít az emésztés és a bélrendszer egészségének javításában.

(Forrás: Unbelievabe-Facts)


A figyelmetekbe ajánljuk