Ahány ország, annyi kávészokás – a világ kávékultúrája lenyűgöző változatosságot mutat. Van, ahol sűrű és fűszeres, máshol tejhabbal bolondítják, de olyan térség is akad, ahol citrommal és jéggel isszák: a mazagran pont ilyen különlegesség.
A mazagran egy egyedi, frissítő finomság, amit a világ különböző pontjain más-más formában készítenek el, de a lényeg mindig ugyanaz: egy kávé és limonádé keverékéből álló hideg italról van szó. Egyes változatokba alkoholt – például rumot – is tesznek, de sokszor teljesen alkoholmentesen is fogyasztják.
A kávés limonádé története
A mazagran eredetéről szóló legismertebb történet szerint ez volt a világ első jegeskávéja – olvasható a Serious Eats írásából. A legenda az 1840-es évekbe, az algériai Mazagran erőd védelméhez vezet vissza, amikor is a francia gyarmati katonák a túlerővel szemben harcolva kénytelenek voltak lemondani a szokásos forró, rummal vagy tejjel kevert kávéjukról: helyette hideg, cukros vízzel hígították italukat– így született meg a mazagran.
A katonák hazavitték ezt az új szokást Franciaországba, ahol hamar népszerű lett, különösen magas, keskeny porceláncsészékben felszolgálva. Innen terjedt tovább Portugáliába és más országokba is, majd idővel citrommal kezdték ízesíteni: eleinte csak karikákkal vagy héjjal, később pedig édesített citromlével. Így alakult ki az az ízvilág, amit ma mazagran néven ismerünk. Lássuk is, hogyan ajánlott az elkészítése.
Ezt is olvasd el! Ezzel a hétköznapi fűszerrel sokat dobhatunk kávénk ízén
Hozzávalók (1 adaghoz):
- 60 ml hideg, erős kávé
- 60 ml frissen facsart citromlé (ízlés szerint lehet több is)
- 2 evőkanál kristálycukor vagy 3 evőkanál cukorszirup
- Egy csipetnyi só
- Citromkarikák a díszítéshez
- Jég
- 30–60 ml fehér vagy érlelt rum (opcionális)
Elkészítése:
Illusztráció
Fotó: Ekrem Yigit/Shutterstock
- Egy pohárban keverjük össze a kávét, citromlevet, cukrot (vagy szirupot) és egy csipet sót.
- Töltsük tele jéggel.
- Díszítsük citromkarikával, és ha szeretnénk, öntsünk hozzá egy kis rumot is.
A meleg idő beköszöntével kevés dolog esik jobban, mint egy édes jegeskávé. Ha az algír csoda után más kávékülönlegességet is elkészítenél, olvasd el a vietnámi jegeskávéról szóló cikkünket is, ahol szintén megtalálod a receptet.
Figyelmedbe ajánljuk! Az idei Biennálén a velencei csatornák vizéből főzik a kávét