Mazagran kávé

Illusztráció.

Az autentikus, citromos algír jegeskávé – készítsd el otthon a mazagrant!

Ahány ország, annyi kávészokás – a világ kávékultúrája lenyűgöző változatosságot mutat. Van, ahol sűrű és fűszeres, máshol tejhabbal bolondítják, de olyan térség is akad, ahol citrommal és jéggel isszák: a mazagran pont ilyen különlegesség.


A mazagran egy egyedi, frissítő finomság, amit a világ különböző pontjain más-más formában készítenek el, de a lényeg mindig ugyanaz: egy kávé és limonádé keverékéből álló hideg italról van szó. Egyes változatokba alkoholt – például rumot – is tesznek, de sokszor teljesen alkoholmentesen is fogyasztják.

​A kávés limonádé története

A mazagran eredetéről szóló legismertebb történet szerint ez volt a világ első jegeskávéja – olvasható a Serious Eats írásából. A legenda az 1840-es évekbe, az algériai Mazagran erőd védelméhez vezet vissza, amikor is a francia gyarmati katonák a túlerővel szemben harcolva kénytelenek voltak lemondani a szokásos forró, rummal vagy tejjel kevert kávéjukról: helyette hideg, cukros vízzel hígították italukat– így született meg a mazagran.

A katonák hazavitték ezt az új szokást Franciaországba, ahol hamar népszerű lett, különösen magas, keskeny porceláncsészékben felszolgálva. Innen terjedt tovább Portugáliába és más országokba is, majd idővel citrommal kezdték ízesíteni: eleinte csak karikákkal vagy héjjal, később pedig édesített citromlével. Így alakult ki az az ízvilág, amit ma mazagran néven ismerünk. Lássuk is, hogyan ajánlott az elkészítése.

Hozzávalók (1 adaghoz):

  • 60 ml hideg, erős kávé
  • 60 ml frissen facsart citromlé (ízlés szerint lehet több is)
  • 2 evőkanál kristálycukor vagy 3 evőkanál cukorszirup
  • Egy csipetnyi só
  • Citromkarikák a díszítéshez
  • Jég
  • 30–60 ml fehér vagy érlelt rum (opcionális)

​Elkészítése:

Mazagran

Illusztráció

Fotó: Ekrem Yigit/Shutterstock

  1. Egy pohárban keverjük össze a kávét, citromlevet, cukrot (vagy szirupot) és egy csipet sót.
  2. Töltsük tele jéggel.
  3. Díszítsük citromkarikával, és ha szeretnénk, öntsünk hozzá egy kis rumot is.

A meleg idő beköszöntével kevés dolog esik jobban, mint egy édes jegeskávé. Ha az algír csoda után más kávékülönlegességet is elkészítenél, olvasd el a vietnámi jegeskávéról szóló cikkünket is, ahol szintén megtalálod a receptet.

A figyelmetekbe ajánljuk