húsgombóc
Fotó: Shutterstock

Illusztráció.

A világhírű séf szerint így készül a legjobb húsgolyó - recept!

Leonardo DiCaprio, Rihanna, Jay-Z, de még maga Barack Obama is rendszeres vendég New York egyik legprominensebb éttermében, a Carbonében – mindez egyetlen embernek, Mario Carbonének köszönhető, aki nemcsak tulajdonosa az étteremnek, de ő maga a főszakács is. És hogy ez a tehetséges, fiatal séf hogyan készíti a húsgombócot? Elmondjuk!


A Maxim cikkéből kiderül, hogy a világhírű séf húsgombócainak egyik nagy titka, hogy darált sertéshús helyett édes olasz kolbászt, kenyérmorzsa helyett pedig tejben áztatott kenyeret használ.

Íme a teljes recept Carbone húsgombócaihoz 

Előkészítési idő: 35 perc

Sütési idő: 1 óra

Hozzávalók
  • kb. 70 gramm egynapos vagy szikkadt fehér kenyér, héj nélkül, közepes kockákra vágva.
  • 3 dl tej
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 kisebb fej vöröshagyma
  • 12 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • ízlés szerinti finomra vágott petrezselyemzöldje
  • 2 evőkanál kóser só
  • 500 gramm darált marhahús
  • 300 gramm darált borjúhús
  • 300 gramm édes olasz kolbász, bél nélkül
  • 1 nagy tojás felverve7
  • 1 csésze finomra reszelt, 24 hónapos érlelésű Parmigiano Reggiano (olasz félzsíros, extra kemény sajt)
Elkészítés

A kenyeret áztassuk pár percig a tejben. Közben egy közepes méretű serpenyőben közepesen alacsony hőfokon melegítsük fel az olajat. Adjuk hozzá a hagymát és a fokhagymát, majd időnként megkeverve pirítsuk le. Vegyük le a serpenyőt a tűzről, és tegyük a hagymákat egy nagy tálba, majd hagyjuk kihűlni. Ha ez megtörtént, a sót, petrezselymet, a darált húsokat és kolbászt, valamint a tojást és a Parmigiano Reggianót keverjük hozzá. A végére marad a beáztatott kenyér, amit szintén eldolgozunk a húsos masszába. Végül formázzunk apróbb golyókat, amiket áttehetünk egy tányérra, majd be hűtőbe, amíg elkészítjük a paradicsomszószt.

Paradicsomszósz

Hozzávalók

  • 1 kg paradicsomkonzerv
  • 3,5 teáskanál kóser só
  • 2,5 teáskanál kristálycukor
  • 1 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:

Egy nagy serpenyőben keverjük össze az összes hozzávalót, és közepesen magas hőfokon forraljuk fel. Amint a mártás felforrt, vegyük le a serpenyőt a tűzről.

Figyelmedbe ajánljuk! Jamie Oliver szerint ez a tökéletes rizottó titka

Összeállítás

A paradicsomszószból kb. 1 csészényit öntsünk egy nagy sütőedénybe vagy kerámia sütőtálba, és kenjük szét az alján.Egy kevés olívaolajat hevítsünkfel egy lehetőleg tapadásmentes serpenyőben közepesen magas hőfokon. Amikor már az olaj kellően felhevült, tegyünk bele annyi húsgombócot, hogy lazán elférjenek, és süssük őket addig, szükség szerint megforgatva, amíg mindenhol enyhén meg nem barnulnak. Tegyük át a húsgombócokat a paradicsomszósszal teli tálba. Ha mind elkészült, a húsgombócok tetejére 1 csésze reszelt ParmigianoReggiano-t szórjunk. Melegítsük fel a sütőt 160-170 fokra. A húsgombócokat tartalmazó serpenyőt szorosan fedjük le fóliával, és süssük 20-25 percig. Közben a paradicsomszószt alacsony lángon melegítsük újra. Amint a húsgombócok kijönnek a sütőből, óvatosan tegyünk minden egyes gombócot a szószos edénybe. Forgassuk meg őket, hogy a massza biztosan bevonja őket. Főzzük tovább a húsgombócokat a mártásbankb. 5 percig, majd vegyük le a serpenyőt a tűzről.

Ezt követően tálalhatunk is.

A figyelmetekbe ajánljuk