Sült krumpli
Photo by Louis Hansel on Unsplash

A háromszoros sütés teszi mennyeivé a sült krumplit

Fine dining sült krumpli? Így készíti a Michelin-csillagos étterem séfje a legnépszerűbb köretet

Heston Blumenthal talán kevésbé népszerű hazánkban, mint az olyan, világszerte ismert séfek, mint Jamie Oliver vagy Gordon Ramsay. Pedig a háromszoros Michelin-csillagos éttermet, a The Fat Duck-ot üzemeltető séf a modern gasztronómia egyik úttörője, aki a molekuláris főzési technikák nagy ismerője. A férfi nevéhez több jellegzetes étel is köthető, mint például a csigapuding, a baconos fagyi vagy a tökéletesen ropogós, háromszor sült burgonya. Most ennek mutatjuk be a receptjét!



Hozzávalók:

  • olívaolaj
  • 1 kiló lisztes burgonya
  • tengeri só, ízlés szerint

Tökéletes recept karácsonyra! Egészséges, finom és karácsonykor a család kedvence lehet: így készül marinált lime-os lazac!

S\u00fcltkrumpli

A tökéletes sültkrumpli titka a hűtés és a többszöri sütés

Photo by LOGAN WEAVER on Unsplash

Elkészítés:

1. Vágjuk fel a krumplit kisebb szeletekre. Ügyeljünk rá, hogy ne legyen túl nagy darabok, ez ugyanis több nedvességet jelent, ami hatással lehet a burgonya ízére is.

2. A felvágott krumplit tegyük egy nagyobb edénybe és helyezzük folyóvíz alá legalább öt percig. Ez idő alatt több keményítő olvad ki a krumpliból, ami tökéletessé teszi a végeredményt.

3. Tegyük fel főni a krumplit, közepesen sózott vízben. A burgonya fajátától függően főzzük 10-20 percig. Ügyeljünk arra, hogy alacsony lángon készítsük a burgonyát, nehogy szétfőljön.

4. A megfőtt burgonyát helyezzük egy tálra és tegyük hűtőszekrénybe legalább egy órára. Ezzel a megmaradt nedvességtől is megszabadulhatunk.

5. Egy serpenyőt töltsünk meg félig olajjal és melegítsük elő nagyjából 130 fokra.

6. Kis adagokban kezdjük el megsütni a krumplit. Egy-egy krumplinak nagyjából 5 percre van szüksége az olajban.

Ez is érdekelhet! Ezzel a trükkel szinte biztos, hogy nem reped majd szét a karácsonyi bejglid

7. Ezután ismét helyezzük őket egy tálra és tegyük újra a hűtőbe legalább egy órára.

8. Az egy óra leteltével a krumplit tegyük felforrósított olajba és süssük őket nagyjából 7 percig, majd szórjuk meg őket tengeri sóval.

A figyelmetekbe ajánljuk