Heston Blumenthal talán kevésbé népszerű hazánkban, mint az olyan, világszerte ismert séfek, mint Jamie Oliver vagy Gordon Ramsay. Pedig a háromszoros Michelin-csillagos éttermet, a The Fat Duck-ot üzemeltető séf a modern gasztronómia egyik úttörője, aki a molekuláris főzési technikák nagy ismerője. A férfi nevéhez több jellegzetes étel is köthető, mint például a csigapuding, a baconos fagyi vagy a tökéletesen ropogós, háromszor sült burgonya. Most ennek mutatjuk be a receptjét!
Hozzávalók:
- olívaolaj
- 1 kiló lisztes burgonya
- tengeri só, ízlés szerint
Tökéletes recept karácsonyra! Egészséges, finom és karácsonykor a család kedvence lehet: így készül marinált lime-os lazac!
A tökéletes sültkrumpli titka a hűtés és a többszöri sütés
Photo by LOGAN WEAVER on UnsplashElkészítés:
1. Vágjuk fel a krumplit kisebb szeletekre. Ügyeljünk rá, hogy ne legyen túl nagy darabok, ez ugyanis több nedvességet jelent, ami hatással lehet a burgonya ízére is.
2. A felvágott krumplit tegyük egy nagyobb edénybe és helyezzük folyóvíz alá legalább öt percig. Ez idő alatt több keményítő olvad ki a krumpliból, ami tökéletessé teszi a végeredményt.
3. Tegyük fel főni a krumplit, közepesen sózott vízben. A burgonya fajátától függően főzzük 10-20 percig. Ügyeljünk arra, hogy alacsony lángon készítsük a burgonyát, nehogy szétfőljön.
4. A megfőtt burgonyát helyezzük egy tálra és tegyük hűtőszekrénybe legalább egy órára. Ezzel a megmaradt nedvességtől is megszabadulhatunk.
5. Egy serpenyőt töltsünk meg félig olajjal és melegítsük elő nagyjából 130 fokra.
6. Kis adagokban kezdjük el megsütni a krumplit. Egy-egy krumplinak nagyjából 5 percre van szüksége az olajban.
Ez is érdekelhet! Ezzel a trükkel szinte biztos, hogy nem reped majd szét a karácsonyi bejglid
7. Ezután ismét helyezzük őket egy tálra és tegyük újra a hűtőbe legalább egy órára.
8. Az egy óra leteltével a krumplit tegyük felforrósított olajba és süssük őket nagyjából 7 percig, majd szórjuk meg őket tengeri sóval.