Croque Madame
Fotó: Shutterstock

Krémes, sajtos és ropogós – így készül a franciák híres melegszendvicse

A Croque Madame tökéletes választás, ha már unjuk a klasszikus melegszendvicseket, és valami teljesen újra vágynánk. Olvasztott sajt, vaj, ropogósra pirított fehér kenyér, vaj és sok sonka; valójában ennyi kell ahhoz, hogy megalkossuk a francia konyha egyik legkedveltebb reggelijét.


A szendvics eredete a 1910-es évek francia kávéházi kultúrájához vezethető vissza. A croque madame gyakorlatilag a croque monsieur továbbfejlesztett verziója, a két étel között ugyanis mindössze annyi a különbség, hogy utóbbi tetejére nem kerül lágyra sütött tükörtojás.

Hozzávalók

  • 4 szelet fehér kenyér;
  • 3 evőkanál vaj;
  • 1 evőkanál liszt;
  • 180 ml tej;
  • 120 g sajt, ízlés szerint;
  • 1/2 teáskanál só;
  • 1/4 teáskanál őrölt fekete bors;
  • 1/4 teáskanál őrölt szerecsendió;
  • 4 szelet főtt sonka;
  • 1 evőkanál dijoni mustár;
  • 2 tojás;
  • 1 evőkanál friss metélőhagyma, a díszítéshez.

Ezt is olvasd el! Kuba tradicionális szendvicsét csak imádni lehet – így készül a cubano

Elkészítése

Croque Madame

Fotó: Shutterstock

Első lépésként vegyünk elő egy tapadásmentes serpenyőt. Kenjük meg a kenyérszeletek egyik oldalát egyenletesen vajjal, majd tegyük ezeket vajas felükkel lefelé a serpenyőbe.

Pirítsuk őket 2-4 percig a serpenyőben közepes hőmérsékleten addig, amíg aranyszínűek nem lesznek. Ekkor helyezzük át a szeleteket egy munkafelületre, illetve töröljük tisztára a serpenyőt.

Ebben aztán olvasszunk fel vajat, és keverjük bele a lisztet, majd kavargatva főzzük addig, amíg aranyszínű nem lesz. Ezután fokozatosan keverjük bele a tejet, forraljuk fel, majd vegyük lejjebb a hőfokot, amíg be nem sűrűsödik.

Adjuk hozzá a sót, a borsot és a szerecsendiót, így meg is kapjuk a besamel mártásunkat.

Ez is érdekelhet! Íme, a leghíresebb portugál szendvics, a Francesinha!

Mindegyik kenyérre kenjünk 2 evőkanál szószt, szórjuk meg a sajttal, majd tegyünk a tetejére két szelet sonkát. A maradék két kenyérszelet pirított oldalára pedig egyenletesen dolgozzunk el egy kis mustárt. A másik felére pakoljunk még a mártásból és a sajtból; fontos, hogy ez legyen a szendvicsünk teteje.

Tegyük át a szendvicseket egy sütőlapra, és sütőben süssük, amíg a sajt meg nem olvad, helyenként pedig meg nem barnul – 5-7 percig – közben a maradék vajat olvasszuk meg.

Üssük a tojásokat a serpenyőbe, és főzzük közel 3 percig vagy addig, amíg a fehérje meg nem dermed. Lényeges azonban, hogy a sárgája mindenképp folyós maradjon. Tegyünk mindegyik szendvics tetejére egyet a tükörtojásokból, végezetül díszítsük metélőhagymával.

Forrás: Food & Wine

A figyelmetekbe ajánljuk