cubano szendvics

Kuba tradicionális szendvicsét csak imádni lehet – így készül a cubano

A cubano egyszerű, mégis jellegzetes hozzávalóinak köszönhetően vált népszerűvé a helyi munkások körében, és mára az amerikai kulináris világ kedvelt fogásává nőtte ki magát. Recept.


A cubano szendvics eredete Kuba és az Egyesült Államok szoros kulturális és történelmi kapcsolatainak eredménye, különösen a 19. és 20. század fordulóján, amikor sok kubai kivándorolt Floridába, főként Tampába és Miamiba. A szendvics történelme szorosan összefonódik a kubai közösségekkel, akik magukkal hozták kulináris hagyományaikat, melyek az évtizedek során keveredtek az amerikai hatásokkal.

Hozzávalók

A húshoz:

  • 2 kg sertéstarja (vagy sertéscomb)
  • 1 l narancslé
  • 5 dl víz
  • 2 lime-ból nyert limelé
  • 2 ek só
  • 1 ek barna cukor
  • 1 közepes fej fokhagyma
  • 1 ek kakukkfű
  • 1 ek rozmaring
  • 1 ek oregánó
  • 4 db babérlevél
A szendvicshez:
  • 1 kg bagett (4 db)
  • 50 g vaj
  • 15 dkg sonka
  • 15 dkg ementáli sajt
  • 8 közepes db csemegeuborka
  • 4 ek mustár

Elkészítése:

A húst egy nagyobb tálba tesszük. Az összes többi hozzávalóból egy pácot készítünk, ráöntjük a húsra, majd 12 órára hűtőbe tesszük. Pácolás után a húst szárazra töröljük, olajozott tepsire tesszük, letakarjuk fóliával, és 180 fokon egy órán át sütjük. Levesszük róla fóliát, és további másfél-egy órát sütjük, amíg belül megpuhul, kívül pedig megpirul. Kivesszük, hagyjuk langyosra hűlni, majd utána felszeleteljük.

A szendvicsekhez a bagetteket félbevágjuk, megkenjük vajjal, és serpenyőben átpirítjuk. Ezután jöhet az összeállítás: először a felszeletelt hús, majd a sonka, a sajt, az uborka, végül a tetejét megkenjük mustárral.


A figyelmetekbe ajánljuk