A cubano egyszerű, mégis jellegzetes hozzávalóinak köszönhetően vált népszerűvé a helyi munkások körében, és mára az amerikai kulináris világ kedvelt fogásává nőtte ki magát. Recept.
A cubano szendvics eredete Kuba és az Egyesült Államok szoros kulturális és történelmi kapcsolatainak eredménye, különösen a 19. és 20. század fordulóján, amikor sok kubai kivándorolt Floridába, főként Tampába és Miamiba. A szendvics történelme szorosan összefonódik a kubai közösségekkel, akik magukkal hozták kulináris hagyományaikat, melyek az évtizedek során keveredtek az amerikai hatásokkal.
Hozzávalók
A húshoz:
- 2 kg sertéstarja (vagy sertéscomb)
- 1 l narancslé
- 5 dl víz
- 2 lime-ból nyert limelé
- 2 ek só
- 1 ek barna cukor
- 1 közepes fej fokhagyma
- 1 ek kakukkfű
- 1 ek rozmaring
- 1 ek oregánó
- 4 db babérlevél
- 1 kg bagett (4 db)
- 50 g vaj
- 15 dkg sonka
- 15 dkg ementáli sajt
- 8 közepes db csemegeuborka
- 4 ek mustár
Olvasd el ezt is! Íme, a leghíresebb portugál szendvics, a Francesinha!
Elkészítése:
A húst egy nagyobb tálba tesszük. Az összes többi hozzávalóból egy pácot készítünk, ráöntjük a húsra, majd 12 órára hűtőbe tesszük. Pácolás után a húst szárazra töröljük, olajozott tepsire tesszük, letakarjuk fóliával, és 180 fokon egy órán át sütjük. Levesszük róla fóliát, és további másfél-egy órát sütjük, amíg belül megpuhul, kívül pedig megpirul. Kivesszük, hagyjuk langyosra hűlni, majd utána felszeleteljük.
A szendvicsekhez a bagetteket félbevágjuk, megkenjük vajjal, és serpenyőben átpirítjuk. Ezután jöhet az összeállítás: először a felszeletelt hús, majd a sonka, a sajt, az uborka, végül a tetejét megkenjük mustárral.