A tükörtojást másodpercek töredéke alatt elronthatjuk, ha nem a megfelelő hőfokon sütjük. Egyetlen apró trükk segítségével azonban többé nem kell aggódnunk, hogy túlsül a sárgája és odaég a fehérje. Mutatjuk, hogy mire figyeljünk!
Habár a tükörtojás készítése pofonegyszerű feladatnak tűnik, valójában egy kényes műveletről van szó. Elég egyetlen óvatlan pillanat, és tönkretettük az állagát. Ha mi is azok táborát erősítjük, akik szeretik, ha a fehérje kissé ropogósabb, de még véletlenül sem akarjuk, hogy a sárgája átsüljön, nem vagyunk könnyű helyzetben. A Vince gasztronómiai szakportál azonban megoldást kínál erre a problémára, amihez nincs másra szükségünk, mint egy csepp vízre.
Fotó: Shutterstock
Sokan nem tudják, ám általában akkor rontjuk el a sütést, amikor elhatározzuk, hogy nem fordítjuk át a tojást a másik oldalára, hanem megvárjuk, míg a fehér része teljesen átsül. Ilyekor fordul elő, hogy a sárgája megszilárdul, azaz elveszti a krémes, folyós állagát, ami az étel legjobb része.
Ajánljuk figyelmedbe! Krémes és ellenállhatatlan: serpenyőben sült csirkemell, toszkán módra – recept!
Hogyan előzzük meg a túlsütést?
A következő tükörtojás készítésekor öntsünk egy teáskanál vizet a forró serpenyőbe, majd fedjük le azt. Az így keletkező gőz ugyanis ideális környezetet teremt az egyenletes sütéshez. Még egy hasznos tipp: válasszunk tapadásmentes, vagy öntöttvas serpenyőt. A profik különben azt is tudják, hogy fontos, hogy a fedő üvegből legyen, mivel így ellenőrizhetjük a folyamatot anélkül, hogy levennénk a tetőt.