Először is jegyezzük meg, hogy a sült hal állandó kísérője a citrom, és mivel ez a citrusféle rendkívül savas, fontos, hogy olyan fűszereket válasszunk, amelyek jól illenek ehhez a jegyhez.
Ezt is olvasd el! 4 fűszerkeverék, amit többször kellene használnod!
Bazsalikom
Fotó: Christina Rumpf/Unsplash
A savanyú citrom és az édeskés ízű bazsalikom mindenféle hallal, de különösen a tőkehallal alkot nagyszerű párost. Nem is kell több, csak tegyünk frissen facsart citromlevet, apróra vágott bazsalikomot és egy kis a vajat a serpenyőnkbe, majd erre rá a halat. Az eredményt mindenki imádni fogja.
Cirtomfű
Fotó: Shutterstock
Ennek a fűszernek a használata a sült vagy párolt egész halakhoz illik talán a legjobban. Szerezzünk be egy tengeri keszeget, pácoljuk be citromfűvel és más, tetszőleges összetevőkkel, majd süssük aranybarnára. A citromfűvel sült hal egyébként a keleti konyhában, azon belül is a thai gasztronómáiban az egyik legnépszerűbb fogás.
Kapor
Fotó: CHUTTERSNAP/Unsplash
A frissen szedett kapor enyhe, édes íze jól kiegészíti a halak karakterét. Szórjunk apróra vágott kaprot a vajba, majd olvasszuk rá egy sütőben vagy serpenyőben sült halfilére. Mint a legtöbb halas recept esetében, egy kis citrom itt is ajánlott a még pikánsabb eredmény érdekében.
Ez is érdekelhet: Kívül ropogós, belül puha – így készítsük el a halat otthon!
Rozmaring
Fotó: Babette Landmesser/Unsplash
A rozmaring erős, fenyőfás ízzel rendelkezik, amely akár túlságosan el is nyomhatja egy hús karakterét. Emiatt mértékkel, de mindenképp próbáljuk ki erősebb ízű halszeletekhez, például lazachoz vagy tonhalhoz. A mentafélék családjába tartozó növény nemcsak finom, hanem egészséges is: antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is bír.
Zsálya
Fotó: Jana Ohajdova/Unsplash
Kifejezetten gyógynövényes ízű, kissé borsos, földes, citromos és mentás jegyekkel. A rozmaringhoz hasonlóan ezzel a fűszerrel is óvatosan kell bánni. A zsályával, vajjal és fokhagymával sült tőkehal vagy laposhal ízélményében azonban nem fogunk csalódni.