osztriga

Fontos, hogy így fogaszd a tengeri ételeket, máskülönben bajod lehet!

Bár elkerülnünk nem kell őket, azzal jobb, ha tisztában vagyunk: némely tengeri étel hemzseghet a különböző élősködőktől és baktériumoktól. Hogy miképp fogyaszthatjuk őket? Egy TikTok-videóban kaphatjuk meg a választ a kérdésre!



Több millión megnézték már a rövidvideós platformra feltöltött posztot, melyben az egyik felhasználó kibontja az igencsak olcsó, alig 1 dollárba került osztrigát. Ez így önmagában nem túl izgalmas, de a héj alatt kis élősködőket, Pinnotheres pisum rákokat fedezett fel. A pár milliméteres rák egyébként fogyasztható, mégis érdemes vele vigyázni, olyakor ugyanis betegségeket terjeszthet.

@malamamaofficial

#wholefoodsoysters #wholefoods #malamamachilioil #littlecrabber

Erre a veszélyre hívja fel a figyelmet saját videójában egy másik felhasználó – egészen pontosan egy mikrobiológus.

A videóból kiderül, hogy az osztriga azért veszélyes tengeri étel, mert többszörösen fordulhat elő benne az emberre veszélyes vibrio vulnificus baktérium. Lévén az élőlény szűrögető szervezettel rendelkezik, vagyis az osztriga táplálkozása során megszűri a tengervizet, majd abból az értékes táplálékot felhasználja, a kórokozókat pedig félreteszi a saját szűrőjükön belülre. Így viszont egyértelművé válik, hogy osztrigafogyasztáskor épp ezeket a baktériumokat szippantjuk fel.

A vibrio baktérium egyébként abba baktériumcsaládba tartozik, melynek tagja a kolera is. Közös bennük, hogy széklettel, testváladékkal és szennyvízzel terjednek, vagy az ezekkel érintkező nyers élelmiszerekkel.

Fontos! A nyers tengeri ételek fogyasztását követő halálos ételmérgezések 95 százalékért a vibrio felől. A baktérium által előidézett betegségek halálozási aránya pedig 50 százalék.

Hogyan fogyasszuk a tengeri ételeket?

  • a hőkezelés elengedhetetlen – teljesen mindegy, hogy ez főzés vagy sütés, a lényeg, hogy fogyasztás előtt érje hő a tengeri ételeket, kagylókat és csigákat;
  • amennyiben tengeri ételeket dolgozunk fel, a lehető legtöbbször mossunk kezet;
  • továbbá ne használjuk a halakkal, kagylókkal érintkező felületeket máshoz addig, amíg el nem mostuk őket.

Figyelmedbe ajánljuk! Mogyoróvajas-szalonnás szendvics, osztriga és sült uborka - avagy Elvis kedvenc ételei

Forrás: Drive

A figyelmetekbe ajánljuk