tengeri moha

Mi az a tengeri moha? És miért érdemes fogyasztani?

A megfelelő táplálkozás egyik kulcsa a tengeri moszatok és bizonyos tápanyagokban gazdag algafajták fogyasztása. Nemrégiben a tengeri moha is felkerült az óceánból származó, növényi alapú szuperélelmiszerek listájára. De mi is az a tengeri moha, és miért rajonganak hirtelen a táplálkozási szakemberek ezért a tüskés tengeri zöldségért?


Mi a tengeri moha?

A tengeri moha egy olyan tengeri moszatfajta, amelyet általában táplálékkiegészítőkben találhatunk meg.

A tengeri moha, amelyet árapályközi hínárnak, ír mohának vagy vörös hínárnak is neveznek, többféle színben is előfordul, többek között vörös, barna, sárga, lila, zöld és fekete színben. A tengeri moha tüskés, néha nyálkás levelei egy karragén nevű zselatinos szénhidrátot tartalmaznak, amelyet évszázadok óta használnak pörköltek és levesek sűrítésére.

Milyen a tengeri moha tápértéke?

A Healthline szerint 4 evőkanálnyi adag tengeri moha rengeteg szénhidrátot, fehérjét, vitamint és alapvető tápanyagot tartalmaz. Egy adag 10 kalóriát, 0,5 gramm fehérjét, 3 gramm szénhidrátot tartalmaz, zsírt azonban nem. Található benne továbbá vas, magnézium, kalcium, foszfor, cink és jód, amelyek jót tesznek a pajzsmirigy működésének. A leggyakoribb fajta, a vörös tengeri moha antioxidáns vegyületeket is tartalmaz, amelyek segíthetnek a gyulladások csökkentésében.

Milyen egészségügyi előnyei vannak a tengeri mohának?

A tengeri moha jótékony hatással lehet a Parkinson-kór lassítására.

Fogyasztása fokozhatja az immunrendszer működését, és különösen hasznos az olyan baktériumok okozta fertőzések elleni küzdelemben, mint a szalmonella. A kutatások azt is kimutatták, hogy a tengeri moszatok az emésztőrendszerbe juttatott jótékony baktériumok révén javítják a bélrendszer egészségét.

Végül a sertéseken végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a tengeri moszatok, mint például a tengeri moha, képesek csökkenteni a vércukorszintet. Ez állítólag két különböző vegyületnek, az alginátnak és a fucoxantinnak köszönhető, amelyek általában bizonyos tengeri moszatokban találhatók. Azt azonban még nem tudni, hogy ezek a vegyületek ugyanígy hatnak-e az embereknél is.

A figyelmetekbe ajánljuk