vérnyomásmérés

5 étel és ital, ami segít a vérnyomásodat helyrerakni

Már kis mennyiség is nagy hatással lehet a vérnyomásodra.

A bogyós gyümölcsök, diófélék, a kakaó, az alma és a tea fogyasztása bizonyítottan javítja a vérkeringést és az érrendszer egészségét. Ezek az ételek és italok gazdagok flavanolokban, a polifenolok egy olyan típusában, amely erős antioxidáns hatással rendelkezik – írja PsyBlog.

A flavanolokban gazdag étrend hatékony módja a vérnyomás csökkentésének és a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésének. Egy több mint 25 ezer ember bevonásával készült brit tanulmány a flavanolok mint bioaktív vegyületek és az emberi egészség közötti kapcsolatot vizsgálta.

Megállapították, hogy a magas vérnyomással rendelkező emberek flavanolszintje alacsonyabb, mint a normál vérnyomásúaké. A flavanolbevitel legalacsonyabb és legmagasabb szintje között 4 mmHg különbség volt a vérnyomásban. Ez azt jelenti, hogy a flavanolokban gazdag étrend ugyanolyan mértékben csökkenti a vérnyomást, mint a DASH-diéta vagy a mediterrán étrend.

Gunter Kuhnle professzor, a tanulmány vezető szerzője elmondta:

Ez a tanulmány objektív megállapítást nyújt a teában és néhány gyümölcsben található flavanolok és a vérnyomás közötti kapcsolatról. Ez a kutatás megerősíti a korábbi étrendvizsgálatok eredményeit, és azt mutatja, hogy ugyanezek az eredmények elérhetők a flavanolokban gazdag, megszokott étrenddel.

A flavanolok érrendszeri funkcióra gyakorolt jótékony hatása még nagyobb volt a legmagasabb vérnyomással rendelkezők esetében. Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a szív- és érrendszeri betegségek előfordulása csökken, ha az emberek növelik ezen élelmiszerek fogyasztását.

A flavanolok a flavonoidok egy osztályába tartoznak, amelyek képesek csökkenteni a vérnyomást és az artériák merevségét, ami csökkenti a szívbetegségek kockázatát.

Egy másik kísérlet szerint azoknál a résztvevőknél, akik 8 hét után napi egy csésze áfonyát fogyasztottak, 7 mm/Hg-mal csökkent a szisztolés vérnyomásuk és 5 mm/Hg-mal a diasztolés vérnyomásuk.

A vérnyomás és az artériás merevség csökkentésének hatása az erek nitrogén-oxid-termelésének növekedésével magyarázható. Ezek az antioxidánsok gyulladáscsökkentő hatásúak, valamint növelik a nitrogén-oxid termelését is a szervezetben.

A figyelmetekbe ajánljuk