Halak grillen való sütése
Fotó: Anton Nikolov/Unsplash

Halat grilleznél? Michelin-csillagos séfek is így csinálják, te se tedd másképp!

Nem mindig a hal az első dolog, ami eszünkbe jut, ha grillezésről van szó – és ez bizony néha elég nagy baj, kevés finomabb dolog van ugyanis a grillezett halaknál. De vajon mi lehet az elkészítésüknek a titka? Elmondjuk!



Igaz, hogy nem feltétlen a legegyszerűbb a folyamat és óvatosabban kell eljárni, mégis érdemes a halat és a grillezést összekötni. Hiszen nemcsak finom, de a hal egészséges zsiradékait és fehérjéit a szervezetünk is megköszöni.

Szerencsére Josh Carterés Michael Cimarusti vezető séf meg is osztotta a legjobb tippeket a grillezett halakhoz a The Manual cikkében osztottak meg.

Ezt is érdemes elolvasnod: 6 hiba grillezéskor, amit könnyen elkerülhetünk a séfek szerint

​Első lépés: válaszd ki a megfelelő halat!

halaspult friss \u00e1ruval

Fotó: Colin Czerwinski/Unsplash

Bár a legtöbb hal finom, nem minden fajtája alkalmas grillezésre. A zsírosabb halak, mint a lazac, a tonhal, a makréla és a pisztráng általában jobban megtartják a nedvességtartalmukat, és ezek azok, amelyek kiválóan alkalmasak grillezésre.

Azonban még az olyan soványabb halak, mint a süllő, a húsuk sűrűsége miatt szintén jól grillezhetők. Emellett próbálj meg vastag vágású filét választani, amely jobban bírja a magas hőmérsékletet – tanácsolják a szakértők.

Szükséges eszközök

Mielőtt elkezdenéd a grillezést, szükséged lesz a megfelelő grillezési kiegészítőkre. Miután begyújtottad a grillt, súrold át alaposan a rácsokat, hogy a grill tiszta legyen. Nem túl előnyös, ha a régi, megégett ételek ráragadnak a halakra. Szükséged lesz egy hajlékony halspatulára is, hogy a hal alá tudj nyúlni és megfordíthasd.

Tartsd távol magát a fogótól, mert az nagy valószínűséggel megreped és szétmorzsolja a gyönyörű filéjét. A halaktól vagy a recepttől függően jó még, ha van nálad néhány strapabíró fólia.

Ez is hasznos lehet: Salátától a banánig − 7 szokatlan grillétel, amit egyszer ki kell próbálnod

Mielőtt ráteszed a megsütni kívánt húst, győződj meg róla, hogy a grill bőven forró. A megfelelő minimális hőmérséklet a 150 Celsius-fok.

Lényeg, hogy a hal alaposan átsüljön magas hőfokon, viszont ne legyen olyan forró, hogy túl gyorsan süljön meg, és ezáltal kiszáradt halat kapj végeredményül.

  • A halaktól függően filézni kell, vagy a bőrt le kell hámozni, illetve be kell vágni. Egész hal esetén a pikkelyezést és a belső szervek eltávolítását se felejtsd el.
  • A filék bőrén ejts egy-két apró vágást, hogy a hal felülete ne görbüljön meg.
  • Használj nagyon kevés olívaolajat, azért, hogy a hal ne ragadjon le. A túl sok olaj azonban a lángok felcsapódását okozza, a hal pedig nem lesz olyan ízletes.
  • Állj ellen a késztetésnek, hogy túl hamar megmozdítsd vagy megfordítsd a halat! Ha nem hagysz elég időt arra, hogy a hal megpiruljon a grillen, akkor ragadni fog, és nehezebben lehet majd bánni vele.
k\u00e9sz s\u00fclt halak

Fotó: Alex Teixeira/Unsplash

A fehérhalat javasolt addig sütni, amíg a hús már nem átlátszó. A tonhalat inkább a nyers oldalon alkalmas megpirítani és felszeletelni. A lazac közepesen átsütve a legjobb, amelynek kívül keménynek kell lennie, a filé közepén pedig enyhén ruganyosnak és rózsaszínűnek.

Egy Michelin-csillagos séf további trükkjei

  • Előkészítés előtt sózd meg a halat, és tedd félre, majd körülbelül 10 perc elteltével öblítsd le róla!
  • Annak érdekében, hogy a hal bőre ne tapadjon a grillhez, kenj rá egy kis réteg majonézt!
  • Az egyenletesebb sütés érdekében a halat lefedheted egy fedővel, hogy ezáltal egyenletesen eloszlasd a grill hőjét, így gyorsabb és finomabb ételt kapsz.
  • A halat grillezés közben vajjal kend meg az intenzívebb ízhatás érdekében! Ezt azután is megteheted, miután levetted a grillsütőről.
  • A grillnek csak az egyik oldalát melegítsd fel magas hőfokra, így a halat a sütés után át tudd helyezni az alacsony hőfokon lévő oldalra, hogy befejezd a sütést, megelőzve a túlsütést.
  • Ha grillezésről van szó, a halbőr a barátod. A legtöbb hal ezen része is ehető, és a legjobb, ha mindig a bőrével lefelé kezded a grillezést, hogy a hal egy kicsit átsüljön és megszilárduljon, mielőtt megfordítod.


A figyelmetekbe ajánljuk