Rántott tőkehal, a tökéletes recept hétvégére

Rachel Roddy receptje meglepetéssel szolgál számunkra.


A rántott tőkehal Rachel Roddy szakácsnő egyik kedvelt Valentin napi étele. Receptjében a szakácsnő kifejti, hogy az ételkülönlegesség nem csak a britek kedvence (amely a fish and chips néven fut), hanem az olaszoké is, ők filetti di baccalà fritti-nek nevezik a rántott halat és sült krumpli helyett sajátákkal, fehér babbal és borral tálalják. Rachel receptjében ennek a sós, olasz verziónak az elkészítését mutatja be.

Rántott tőkehal (4 adag)

Az elkészítéshez az alábbi összetevőkre lesz szükségünk:

  • 500 g sós tőkehal, 6 vastag szeletre vágva, vagy 600 g tőkehalfilé és egy zacskó durva só
  • 300g sima liszt
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 200 ml hideg szénsavas víz, vagy lager sör
  • 1 liter olaj, ami lehet földimogyoró, napraforgó, zöldség, repceolaj is

Amennyiben saját sós tőkehalat szeretnénk készíteni, négy nappal a sütés előtt be kell sóznunk a halszeleteket. Ehhez tegyünk egy réteg durva sót egy nagyobb műanyag edénybe, de bármilyen más fedeles edény is megfelel. A sóra fektessünk 600 grammnyi tőkehalfilét, ezeket fedjük be még több sóval, ezután lezárhatjuk a dobozt. Ezt 48 órán át hűtőben kell tartani, de úgy, hogy közben többször is leöntjük róla a keletkezett folyadékot. Ezt követően emeljük ki a tőkehalat, dobjuk ki a sót, mossuk ki a dobozt, majd tegyük bele vissza a halat. Fedjük le a filét hideg vízzel, majd tegyük vissza a fedelet ismét. Tegyük a hűtőbe két-három napra, naponta legalább kétszer cserélve a vizet.

A négy nap leteltével csepegtessük le a tőkehalat, szárítsuk meg és tegyük hűtőbe. Sütés előtt vágjuk fel a filét hat szeletre. Ha 500 gramm sós tőkehalat vásároltunk, azt a fentiek szerint kell beáztatni és leitatni. Egy nagy tálba tegyük a lisztet, egy jó csipet sót, olívaolajat és szénsavas vizet (vagy a lager sört), majd keverjük őket habosra és csomómentesre.

A tűzhelyen egy mély, közepes méretű serpenyőben forraljuk fel az olajat (180–190 Celsius fokra), és készítsünk elé egy papírtörlővel vagy konyharuhával bélelt tányért. Először három darab tőkehalat mártogassunk tésztába, majd lassan engedjük le a forró olajba, és összesen olyan hét percig süssük úgy, hogy három perc után megfordítjuk őket. Addig süssük, amíg aranyszínűek és ropogósak nem lesznek. Emeljük ki a rántott filéket a bélelt tányérra, és készítsük el a második adagot is. Végezetül szórjuk meg finom sóval és tálaljuk forrón a filetti di baccalà-t.

(Forrás: Guardian)

A figyelmetekbe ajánljuk