hal sütése
Fotó: Shutterstock

Kívül ropogós, belül puha – így készítsük el a halat otthon!

Az alábbi trükkel olyan finom és tökéletes textúrájú halat varázsolhatunk az asztalunkra, mintha a legjobb éttermek étlapjáról pattant volna le.


Könnyen belecsúszhatunk abba a hibába, hogy eláztatjuk zsíradékkal a halszeleteket sütés közben, amely még oda is ragadhat a serpenyőnk aljához. Ezáltal pedig biztosan nem érjük el a kívánt, ropogós hatást a hús külsejét illetően.

Ez is érdekelhet: Halat grilleznél? Michelin-csillagos séfek is így csinálják, te se tedd másképp!

Az aranybarna szín és a tökéletes textúra kapcsán viszont csupán egyetlen tényezőre kell odafigyelnünk: az olaj összetételére.

Amara Enciso alaszkai séf, a tengeri ételek szerelmese, nagy tapasztalattal rendelkezik a halak sütése terén is. Ő kísérletezte ki azt az olajkeveréket, amely akárki konyhájában megállja a helyét.

A dolgunk csak annyi, hogy elő kell vennük egy üres üveget, amelybe 80%-ban magas füstpontú olajat, 20%-ban pedig hagyományos, zsírban gazdag olajat kell öntenünk!

Ezt is olvasd el! Nem gondoltad volna, de ez a hozzávaló teszi tökéletessé tonhalsalátát

hal megken\u00e9se olajjal

Fotó: Shutterstock

A magas füstpontú olajok közé tartoznak a növényi olajok, tehát például a földimogyoró- és a repceolaj. A nagyobb zsírtartalommal rendelkező olajok közé sorolható az olíva-, a pálma- vagy a kókuszolaj – különíti el a két kategóriát a Vince cikke.

Mi a teendőnk vele a hal sütésénél?

Először is a vágódeszkára helyezett, filézett halunkról a nedvességet itassuk le. Ezután a kikevert olajunkból egy evőkanálnyit tegyünk mindegyik szeletre, majd kedvünk szerint sózzuk, borsozzuk be. Egy felmelegített öntöttvas serpenyőbe tegyünk két evőkanállal az olajmixünkből, illetve egy evőkanál sótlan vajat is.

A felmelegített serpenyőbe fontos, hogy a halat bőrével lefelé rakjuk be. Néhány pillanatig nyomjuk bele az olajba, majd addig kell sütnünk, amíg az alja aranybarna nem lesz. Ezután – utolsó lépésként – a másik oldalát már alacsonyabb hőfokon készítsük el!

A figyelmetekbe ajánljuk