Nem túl bizalomgerjesztő, de annál finomabb Gordon Ramsay karácsonyi szósza

Nem túl bizalomgerjesztő, de annál finomabb Gordon Ramsay karácsonyi szósza

Ha feldobnánk ünnepi menünket egy ízletes mártogatóssal – amely bármilyen húshoz tökéletesen passzol – az alábbi kenyérmártás az egyik legjobb döntés lehet!


Ha karácsonyi szószokról van szó, legtöbben a klasszikus barnamártás mellett teszik le a voksukat. És bár az örökzöldekkel nehezen lehet mellényúlni, néha érdemes valami újjal próbálkozni.

Ezt is olvasd el! A titkos fűszer, amivel Gordon Ramsay szerint tökéletes lesz a sült csirke

Bár Gordon Ramsay kenyérmártása nem túl bizalomgerjesztő, az szinte biztos, hogy sokak kedvence lehet. Az egyik legtradicionálisabb brit szósz már évszázadok óta része az angol gasztronómiában, igazán könnyen elkészíthető, és a karácsonyi asztalon szokásosan megtalálható ételekhez is pont tökéletesen illik.

Hozzávalók

  • 500 ml tej;
  • 1 kisebb hagyma, meghámozva és lereszelve;
  • 1 kisebb sárgarépa, meghámozva és lereszelve;
  • 4 szegfűszeg;
  • 1 babérlevél;
  • 125 g szikkadt fehér kenyér;
  • tengeri só és fekete bors;
  • 30 g sótlan vaj;
  • 30 g tejszín;
  • szerecsendió.

Elkészítése

keny\u00e9rm\u00e1rt\u00e1s

Fotó: Shutterstock

Mártásunk elkészítéséhez először tegyük bele a tejet, a hagymát, a sárgarépát, a szegfűszeget és a babérlevelet egy közepes méretű lábasba, majd forraljuk fel. Ezután vegyük le a tűzről, és hagyjuk egy órán át pihenni.

Ez is érdekelhet: Egzotikus ünnepi ételek a világ 5 tájáról

Amíg hűl a tejünk, elkészíthetjük a zsemlemorzsát: egy aprítóba helyezzük el a megszikkasztott kenyeret (a héját mindenképp hagyjuk meg), majd aprítsük le. Ezt követően a tejet szűrjük le, adjuk hozzá a morzsát, és közepes lángon, folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik.

Vegyük le ekkor a tűzről, és fűszerezzük sóval és borssal, adjunk szerecsendiót, vajat és a tejszínt. Végül tálaljuk a mártást egy tálba.

A figyelmetekbe ajánljuk