Gesztenyék egy tálban.

A szelídgesztenye 5 jótékony hatása, amiről nem is tudtál eddig!

A dióféléket rendszeresen megemlítik a különböző táplálkozással foglalkozó értekezésekben, cikkekben, azonban van egy olyan fajtája, amiről viszonylag kevés szó esik, pedig számos pozitív hatása van az emberi szervezetre. Az alábbi cikkben a szelídgesztenye 5 olyan jótékony tulajdonságát mutatjuk be, amiről elképzelhető, hogy mindezidáig nem is tudtál.


1. Jó antioxidáns forrás

A gesztenye számos védő antioxidánst tartalmaz, köztük C-vitamint, valamint a karotinoidokat, luteint és zeaxantint, továbbá különböző növényi vegyületeket, köztük polifenolokat, például galluszsavat és tanninokat.

Ezek a tápanyagok és növényi vegyületek védik a sejteket a károsodástól, és segíthetnek a krónikus betegségek elleni védelemben.

2. Segíti a megfelelő szívműködést

sare ./Unsplash

Mivel a gesztenye olyan polifenolok forrása, mint a gallusz- és az ellagsav, segíthet megvédeni a szívet az oxidatív stressztől. A gesztenye jó káliumforrás is, ami fontos a vérnyomás szabályozásában.

3. Magas rosttartalmú

A gesztenye nagyszerű rostforrás, amely támogatja az emésztési funkciókat.

A rostok prebiotikumként is működnek, táplálják a bélbaktériumokat, és ezzel hozzájárulnak az egészséges bélrendszer és bélkörnyezet fenntartásához.

4. Javíthatja a vércukorszint-szabályozást

Jametlene Reskp/Unsplash

Bár a gesztenye több szénhidrátot szolgáltat, mint más diófélék, a benne lévő plusz rost segít szabályozni annak felszabadulását. Úgy tűnik, hogy a gesztenyében található antioxidánsok, mint a gallusz- és ellagsav, javítják sejtjeink inzulinra adott válaszát, ami hatékonyabbá teszi az általános vércukorszint-szabályozást.

5. Segíthet a súlyszabályozásban

A magas rosttartalmú gesztenye más diófélékhez képest segíthet visszafogni az étvágyat. Emellett alacsonyabb a zsír- és kalóriatartalma is. Sőt, ígéretes állatkísérletek szerint a gesztenye étrendbe való beiktatása csökkentheti a hasi zsír felhalmozódását.

Biztonságos-e a gesztenyefogyasztás?

A gesztenye más botanikai kategóriába tartozik, mint az a nyolc dióféle, amelyek gyakori allergiakockázatot jelentenek. Ennek ellenére egyesek allergiásak lehetnek a gesztenyére annak ellenére, hogy a földimogyorót és a fán termő dióféléket is biztonsággal tolerálják.

A nyers gesztenye a legtöbb ember számára biztonságos, de mivel tanninokat tartalmaz, egyeseknél emésztési zavarokat és hányingert okozhat.

Forrás: BBC Goodfood

A figyelmetekbe ajánljuk