a tejútrendszer látványa
Fotó: Shutterstock

Éjszakánként szabad szemmel is látható a Tejútrendszer – de csak bizonyos dátumokon

A nyár kétségkívül az év legjobb időszaka a Tejút megfigyelésére. Júliusban és augusztusban az északi féltekéről nézve láthatóvá válik galaxisunk fényes középpontja – persze csak akkor, ha a megfelelő időben pillantunk a tiszta égboltra.


Sajnos a legtöbb európai embernek nincs sok esélye arra, hogy meglássa a Tejútrendszert, hacsak nem utazik el fényszennyezés nélküli helyre. Az erős holdfény sem segít a megfigyelésben, emiatt a nyári hónapokban havonta csak körülbelül tíz nap alkalmas arra, hogy sötétedés után távcső nélkül is szemügyre vegyük a Tejutat.

Általánosságban elmondható, hogy a Tejútrendszer márciustól júniusig kora reggel, júliustól október elejéig pedig este bukkan fel az égbolton. Fontos, hogy az újhold körüli tíz éjszakát válasszuk, ekkor ugyanis nem zavarhat meg a holdfény.

Mindezek figyelembevételével ezek a legjobb időpontok a Tejút megfigyelésére idén nyáron és ősszel a LiveScience szerint:

  • június 28. – július 8.
  • július 28. – augusztus 7.
  • augusztus 26. – szeptember 6.
  • szeptember 24. – október 5.
A Tej\u00fatrendszer

A Tejútrendszer

Fotó: Shutterstock

A napnyugta és napkelte időpontját szintén érdemes figyelembe venni, különösen júliusban és augusztusban – ilyenkor a legnagyobb a valószínűsége, hogy közvetlenül naplemente után láthatjuk a Tejutat.

Ahhoz, hogy sikerrel járjunk, teljes sötétségre van szükség. Az égbolt megfigyelése előtt legalább húsz percig hagyjuk, hogy a szemünk alkalmazkodjon a kevesebb fényhez – kerüljünk minden fényforrást, például ne nézzünk telefonunk képernyőjére. Ahhoz, hogy a lehető legmesszebb kerüljünk a fényszennyezett területektől, érdemes a Dark Site Finder térképét böngészni.

A figyelmetekbe ajánljuk