Könnyen elkészíthető és mindössze pár hozzávalót igényel!
Hozzávalók:
- 1 kg gesztenye
- 3 dl tej
- 4 dl víz
- 1 db vanília (rúd)
- 5 dkg cukor
- 1.5 dl habtejszín
- 5 dkg vaj (olvasztott)
Elkészítése:
A gesztenyék púpos tetejét éles késsel X alakban bemetszük, de ügyeljünk arra, hogy a húsába ne vágjunk bele. A vágással felfelé alufóliával bélelt tepsire tesszük a gesztenyéket és vizet öntünk alájuk. 120 fokra előmelegített sütőben körülbelül 40-45 perc alatt megsütjük. Ez idő alatt a tetejük a vágás mentén kinyílikA gesztenyéket megszabadítjuk külsű és belső héjtól. Amennyiben a belső barna héj nehézkesen tud lejönni az egyes szemekről, tegyük félre, majd a végén pár percre forró tegyük vízbe, ezután könnyebben lehúzhatóvá kell válnia.
A csupasz gesztenyéket feltesszük főni a tejjel, 3 dl vízzel, a vaníliarúd kikapart magjaival, valamint vaníliarúddal. 45 percig főzzük, majd szűrjük le. A cukorból és 1 dl vízből pedig készítsünk szirupot.
Turmixban pürésítsük a gesztenyét a tejszínnel, a vajjal és a sziruppal. A krémes masszát helyezzük egy tálba, hagyjuk hűlni, majd fóliázzuk le és a tegyük hűtőbe minimum 6 órára.
Ha hagytuk dermedni, a gesztenyemasszát krumplinyomón áttörjük vagy nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük és tejszínhabbal tálaljuk.