red onion on brown wooden chopping board

Spórolj! 5 tipp séftől, hogy az ételmaradékot is felhasználjuk

Egy hozzávalót teljes egészében felhasználni gazdaságos, ez a főzés művészetének része. Ismail Samad séf, aktivista és vállalkozó, aki 5 tippet ad rá, hogy minél kevesebb dolog végezze a lefolyóban vagy a szemetesben.


Az élelmiszer-szolgáltatás, az otthoni főzés és a mezőgazdaság között rengeteg élelmiszer megy pocsékba. Ismail Samad ezen szeretne változtatni. Az éttermekben soha semmit nem hagynak kárba veszni, mondja a séf, aktivista és vállalkozó. 2013-ban Samad társalapította a Gleanery-t, egy éttermet a vermonti Putney-ban, amely a kevésbé tökéletes és felesleges termékeket helyezi előtérbe.

Ott megtanulta, hogy az alapanyagokat a végletekig ki kell használni, hogy minél több kerüljön a tányérra és ne kerüljön a szeméttelepre. A Loiter nevű nonprofit szervezet társalapítójaként ma már hulladékmentes stratégiákkal és egyéb projektekkel kapcsolatos tanácsadással foglalkozik. Samad úgy véli, hogy az élelmiszer-hulladék csökkentése a legmegközelítőbb módja annak, hogy fenntarthatóbbá tegyük otthoni konyháinkat.

​Tervezz a hűtőd alapján!

Mielőtt megterveznéd a bevásárlást, készíts leltárt a kamráról és a hűtőszekrényről, és készíts tervet minden olyan dologra, ami akárcsak részben használt. Ide tartozik az a negyed káposzta és a kifogyóban lévő fűszernövények, de az olyan váratlan összetevők is, mint az olívabogyó. Ez a sós folyadék gyakran a mosogatóban végzi, de erős, mély íze és savas jellege miatt kiválóan alkalmas pácok és mártások készítéséhez.

​Kedvezz a fagyasztónak!

Könnyű túlzásba esni a piacon a terményekkel, ezért használd a fagyasztót, hogy meghosszabbítsd a szezont. Samad azt ajánlja, hogy válassz szét minden egyes darabot, és fagyaszd le a zöldségeket egy pergamenpapírral bélelt sütőlapon, mielőtt átrakod őket egy fagyasztózacskóba vagy vákuumzáras zacskóba. A fagyasztott spárgát szívesen pürésíti levesbe, tésztába és rizottóba. Alternatívaként a friss terményeket is adhatsz hozzá a fagyasztóbarát ételekhez, például a frittatához. A fagyasztó szándékos használata megkönnyíti és hatékonyabbá teszi a jövőbeli ételek elkészítését.

​Mentsük meg a szárakat!

Az olyan gyakori zöldségek, mint a kelkáposzta, a brokkoli és a karfiol keményebb végei túl gyakran kerülnek a szemétbe, pedig valójában csak egy kis plusz időre van szükségük a vágódeszkán. Ha a brokkolit vagy a karfiolt vágod darabokra, akkor a szárakat vágd kisebb érmékre. Sűrűbbé teszik az ételt, és ugyanolyan gyorsan főnek, mint finomabb társaik.

​Ne törődj a tökéletlenségekkel!

Ha a gyümölcsöd kezd egyre rosszabbul kinézni, keress olyan ételt, amihez még így is passzol az íze. Dobd a kopottnak tűnő bogyókat a süteménytésztába, készíts belőlük lekvárt, vagy, ahogy Samad javasolja, rakt őket egy serpenyőbe a hússal, hogy selymes serpenyőmártást készíts belőlük, amelyben a finom édesség és a savanyúság épp megfelelő egyensúlyban van.

​Legyél okos a helyettesítésekkel!

Vedd figyelembe, milyen ízeket kínál egy-egy összetevő, és hogyan működik egy ételben - így a recepteket úgy módosíthatod, hogy megfeleljen annak, ami éppen kéznél van. Ez a gyakorlat segíthet elkerülni a felesleges új hozzávalók vásárlását, és sokoldalúbb szakácsot faraghat belőlünk. Vegyük például a kombuchát. Nem csak ivásra való, viszkozitása miatt a körtétől kezdve a halakig mindenfélét meg lehet vele párolni, és ahogy Samad itt rámutat, savanykás, enyhén édes íze miatt a salátaöntetekbe is zökkenőmentesen illik.

(Forrás: Bon Appétit)


A figyelmetekbe ajánljuk