másnaposság ellen
Lassan most már tényleg itt a fél éve várt terasznyitás ideje. Ugyan a jó idő mellett még a járvány előtti életünk is várat magára; nem szabad pesszimistának lennünk: a vendéglátósok újra dolgozhatnak, a vendégek pedig újra fogyaszthatnak.

Természetesen a teraszok kinyitása nem egyenlő az alkoholfogyasztással: egy finom ebéddel, limonádéval vagy kávéval is lehet élvezni a régi idők egy darabját; mégsem lövünk nagyon mellé azzal a feltételezéssel, hogy az erősebb italok is az asztalra kerülnek majd.

Ugyan a vendéglátósok is olyan rég gyakorolták a szakmájukat, hogy biztosan újra kell melegedniük, de bajban lehetnek az italtól elszokott vendégek is. A hónapok óta karanténba zárt fogyasztót annyi impulzus érheti egyszerre, hogy a bukás sokaknál borítékolható.

Az egyik legalattomosabb ital a sör lehet

Unsplash/James Sutton

Mivel volt már rá példa, sokak bizalmatlanul állhatnak a nyitás fogalmához, ezért szorongással teli estének kezdhetnek:

rövid időn belül mindent ki akarnak inni facsarni a hétvégéből, félve attól, hogy több lehetőségük megint nem lesz hosszú ideig.

Nem beszélve arról, hogy ahogy mi magunk is elszoktunk a helyzettől, úgy jobb esetben az alkoholtól elszokott szervezetünket is sokkolhatja a vakmerő lendület.

Naiv elképzelés lenne, hogy mindenki épp bőrrel megússza a másnapot, és ahogy a vendéglátósokat is érheti pár meglepetés, úgy a vendégeket is meglepheti a gyötrő másnap, és annak kezelése.

Egy nagyon rövid gyorstalpaló következik.

Amit az elején érdemes leszögezni: a pusztító másnapra nincsen egyértelmű gyógymód, az alkohol káros és még mindig fontos a távolságtartás. De ha már valaki idáig legörgetett, akkor valószínűleg minden kockázatot ismer és vállalt – elevenítsük fel együtt a praktikákat.

Víz, víz, víz

Unsplash/Jacek Dylag

Előtte, közben, utána.

Aki ennyire bátran öntötte magába a tüzes vizet, az az éltető és egészséges folyadékot se vonja meg magától. Szó szerint, amennyi belénk fér. Talán a legbeszédesebb adat, hogy az alkohol mennyire dehidratál:

500 ml sör elkortyolgatása nagyjából 280 ml folyadék elvesztését okozza.

Lesz mit pótolni egy délutántól tartó sörözés után. Ínyencek pedig bátran egyenek meleg, könnyű leveseket – csodákra képes.

Aludni, amennyit lehet

Mindezt ágyban javasoljuk

Unsplash/thom masat

A tökéletes orvosság minden bizonnyal az lenne, ha az egész másnapi szenvedést átaludnánk, és meg sem történtnek nyilvánítanánk, egy rossz álomnak.

Sajnos ez több szempontból sem kivitelezhető: hiába érzi kutyául magát mindenki, a hasogató fejfájás és rosszullét idejekorán kidobja az embert az ágyból. Ez még mindig a jobbik opció: ugyan szenvedés a nap, de egy-két enyhítő praktikával és könnyed étellel újra visszakerülhetünk az ágyba, hogy kialudjuk magunkat.

A szerencsétlenebb verzió, hogy mindezt nem tehetjük meg, mert korán reggel munkába kell mennünk, hiszen mindent egy lapra feltéve vágtunk neki az estének. Itt valószínűleg már menthetetlen a nap, és már csak a csodában, illetve a nap végében lehet bízni.

Tűzoltás

Unsplash/Vinicius "amnx" Amano

Feltehetően, akik a teraszok megnyitásánál is azonnal akartak mindent, azok másnap is telhetetlen lesznek, és gyors megoldást keresnek majd a bajra.

A baj okozója pedig legtöbbször a körbe-körbe zakatoló gyorsvonat a fejünkben.

Rossz hír, hogy az agy kilencven százalékát víz alkotja, és a kiszáradást itt érezzük meg a leggyorsabban. A fejben történő mészárlásra a folyadék mellett azonnali megoldást nyújt a fejfájáscsillapító, amivel ilyenkor is érdemes csínján bánni:

a gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapítók nem tesznek jót a gyomor belső falát védő nyálkahártyának, ezzel pedig egy szép kis gyomorsavval ajándékozhatjuk meg magunkat.

Zuhany

Unsplash/Hannah Xu

A fürdés alapvető funkcióját, és azok előnyeit senkinek nem kell magyarázni. Viszont mindez felértékelődik egy másnapnál. Túlzás lenne azt állítani, hogy egy frissítő fürdő után új ember lép ki zuhanyból, de az eddig zord és gonosz világot szebben láthatjuk tőle. Arról nem is beszélve, hogy sokaknak az egész testét átjárja az alkohol szaga még másnap is – ilyenkor illik a körülöttünk lévőkkel is foglalkozni.

Készülj fel!

Minél zsírosabb, annál jobb

Unsplash/ Claudio Schwarz | @purzlbaum

A másnap elkerülésére a legegyszerűbb praktika, ha nem iszunk alkoholt; mégis, ha vállaljuk a kockázatot nem árt felkészülni.

A kudarcra ítélt csatába vigyünk magunkkal egy teli, zsíros ételekkel megpakolt hasat. Ilyenkor mindent szabad: pizza, pörkölt, kenyér – bármi, ami tartalmas és nehéz. Ezek ugyanis sokáig harcolnak az alkohollal, és nem engedik, hogy az kedvére felszívódjon fénysebességgel.


A figyelmetekbe ajánljuk