bunch of vegetables

5 tipp, hogy kevesebbet költs élelmiszerre

Nehéz betartani az élelmiszerbüdzsét: a friss termékek, a szezonális ennivalók és a váratlan akciók komoly akadályok. És az utóbbi hónapokban egyre több ember számára vált egyre nagyobb kihívássá. Mondunk pár tippet, ami segíthet!


​Naplózd, hogy mi van a fagyasztódban!

kár egyszerre akarsz mindent eltávolítani, akár polcról polcra haladva szeretnél dolgozni, az ötlet itt az, hogy leltározd, mi van jelenleg a fagyasztóban, majd naplózd valahol, ahol könnyen hozzáférhetsz és frissítheted. Egy Google Sheet, Doc, vagy egy ingyenes alkalmazás, mint a Whisk mind kiváló lehetőség. Ha még nem így teszel, a címkézés kulcsfontosságú. Ha pontosan tudod, hogy milyen fagyasztott alapanyagok vagy ételek vannak már kéznél, könnyen lecsökkentheted a bevásárlólistádat hétről hétre. Bónusz: ez segít az élelmiszerpazarlás mennyiségének korlátozásában is.

Igen, ugyanez vonatkozik a hűtőre és a kamrára is. Ha naplót készítesz és frissítesz (a frissítés szintén kulcsfontosságú) ezekről a területekről, megakadályozhatod, hogy mondjuk főzés közben jöjj rá, hogy valamid már elfogyott, csak elfelejtetted mondjuk. Könnyen tudod vele mindig ellenőrizni magad. Emellett a bevásárlólistádat a szükséges dolgokra korlátozza, és segíthet a heti étkezés megtervezésében.

Kezd az étkezés tervezését egy zacskó rizzsel

A könnyen elkészíthető gabonafélék, mint például a rizs, az egyszerű, megfizethető és sokoldalú ételek alapját képezik. A profik vasárnap vagy hétfőn egy nagy adag rizst készítenek, majd egész héten felhasználják. Több tucatnyi költségkímélő ételt készíthetsz, ha a rizst egyszerű fehérjével, friss vagy fagyasztott zöldségekkel és esetleg egy élénk mártással párosítod.

​Készíts stratégiai bevásárlólistát 

Rendszerezd az elemeket a bevásárlólistádon olyan sorrendben, amiben útba fognak esni. Például ha a hentes esik először utadba, akkor a listád első helyén szerepeljenek a húsfélék. Ez a stratégia hatékonyabb, és segít abban, hogy arra összpontosíts, amire szükséged van és elkerüld a nem tervezett vásárlásokat. Hagyj legfeljebb három üres helyet a listádon (és a költségvetésében) a szezonális termékeknek és váratlan leárazásoknak.

Vásároljon a termelői piacokon a nap vége felé

Az egyenesen a termelőtől származó termékek frissességét nem lehet felülmúlni, de mi a helyzet az árakkal? Általánosságban elmondható, hogy a helyi termelői piacon valószínűleg jobb ajánlatok vannak, mint gondolnád - különösen, ha 30 perccel a piac zárása előtt mész. A gazdák és az árusok általában a nap végén árengedményt adnak a termények egy részére vagy egészére, ahelyett, hogy visszavinnék őket a gazdaságba. Csak azt kell tudnod, hogy bizonyos termékek elfogyhatnak, vagy a választék kisebb lehet.

​Vedd a fagyasztóban található termékeket

Bár a friss termékek nagyon csábítóak ebben az évszakban, válassz fagyasztott árut, ha spórolni szeretnél és/vagy aggódsz amiatt, hogy valamit időben fel tudsz-e használni. A fagyasztott gyümölcsök és zöldségek 20-30 százalékkal kevesebbe kerülnek, mint friss változatuk. És még mindig tele vannak tápanyagokkal.

(Forrás: Kitchn)


A figyelmetekbe ajánljuk