A római Colosseum

Szólóban utazni? Naná! 5 tipp, ha egyedül fedeznéd fel Rómát

„Rómába? Egyedül? Kizárt dolog!" – gondoljuk sokan, akik viszont akár egyszer is bevállalják, hogy egyedül utazzanak, többet szinte nem is akarnak másképp útra kelni. Különleges élmény a szólóutazás, ám mégis van pár dolog, amire érdemes figyelni. Adunk is gyorsan pár tippet az olasz fővároshoz.


1. Ne tervezd túl a dolgokat!

A barátokkal, családtagokkal való utazás igényel némi megtervezettséget, ám ha egyedül utazunk ne kergessük magunkat abba a csapdába, hogy mindent előre leszervezünk.

Ha egyedül vagy Rómában, használd ki a helyzet adta rugalmasságot, és fedezd fel tervek nélkül a várost.

2. Barátkozz helyiekkel!

Elmész egy-egy kocsma mellett és azt hallod, hogy angolul beszélnek az emberek? Nem ez lesz a te helyed. Legyél bátor és barátkozz helyiekkel, ők lesznek ugyanis azok, akik megmutatják neked az olasz főváros turistáktól mentes csodáit.

3. Egyél keveset napközben!

Róma az a hely, ahol asztalfoglalás nélkül szinte kizárt, hogy jó helyen tudjunk vacsorázni – különösképp, ha épp a turistaszezon közepén látogatunk el a történelmi városba. Persze, ha egyedül vagyunk azért egészen más a helyzet, ekkor ugyanis szintén kiélvezhetjük a szabadság nyújtotta előnyöket.

Egyszemélyes asztalok szinte mindig vannak, még a legjobb éttermekben. Így érdemes minél kevesebbet enni napközben, vacsorára ugyanis a legfinomabb tésztákat és pizzákat kóstolhatjuk meg.

4. Használd a józan eszed!

A szólóutazás – különösen, ha első alkalommal – néha ijesztő tud lenni. „Kihez szólhatok hozzá? Melyik utcába mehetek be? Mi történik, ha eltévedek?" Ilyenkor kell a legegyszerűbb megoldásokat használnunk:

  • egyrészt sose induljunk el addig, amíg telefonunk nincs feltöltve;
  • legyen nálunk mindig készpénz;
  • és mindenképp töltsünk le egy taxis applikációt!

Róma különben kifejezetten biztonságos városnak számít, így, ha el is tévednénk, kérdezzünk meg valakit a közelünkben, szinte biztos, hogy kapunk segítséget.

5. Térj le a kitaposott ösvényről!

Függetlenül attól, hogy sikerült-e összebarátkoznunk egy helyi lakossal, vagy sem, mindenképp ajánlatos meglátogatni azokat a helyszíneket is, amiket nem találunk meg a turistakönyvekben.

Ezek fogják igazán visszaadni, milyen is valójában rómainak lenni.

A figyelmetekbe ajánljuk