paradicsomos húsgombóc, meatball

Egy falat Olaszország: szicíliai paradicsomos húsgombóc

Talán a maffia filmekből lehet ismerős ez az ízig-vérig olasz étel, hisz elmaradhatatlan eleme ezen alkotásoknak, hogy morcos maffiózók két pisztollyal a hónuk alatt sürögnek forognak a konyhában, és főzik a paradicsomos húsgombócot. Ezek a húsgombócok pedig rendkívül ízletesek, különösen, ha egy finom spagettivel és egy pohár vörösborral tálaljuk! Az elkészítése pedig egyáltalán nem nehéz.


Hozzávalók:
  • 40 dkg darált marhahús
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 doboz paradicsom konzerv
  • 1 db tojás
  • 1 csokor bazsalikomlevél
  • 10 dkg parmezán
  • 50 dkg spagetti
  • 2 ág kakukkfű
  • 2 ek zsemlemorzsa
  • 2 dl alaplé
  • 6 közepes paradicsom

Elkészítése:

A darált húst egy tálba tesszük, majd sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a sajt felét. A petrezselymet finomra vágjuk, legvégül pedig az egy darab tojást is hozzáadjuk a húshoz. Alaposan összedolgozzuk és néhány percig állni hagyjuk. Ezt követően apró gombócokat formázunk a húsmasszából, és olívaolajon ropogósra sütjük.

Olajon lepirítjuk a fokhagymát, majd jöhet rá a kockákra vágott paradicsom vagy a konzerv paradicsom, amit sóval, borssal, a bazsalikommal és a kakukkfűvel fűszerezünk. Később felöntjük 2 dl zöldségalaplével, majd 5 perc főzés után a gombócokat is hozzátesszük, és pár perc alatt kevergetés mellett készre főzzük. Tegyük rá a spagettire, majd szórjuk meg parmezánnal és fogyaszthatjuk is.

(mindmegette)

A figyelmetekbe ajánljuk