Talán a maffia filmekből lehet ismerős ez az ízig-vérig olasz étel, hisz elmaradhatatlan eleme ezen alkotásoknak, hogy morcos maffiózók két pisztollyal a hónuk alatt sürögnek forognak a konyhában, és főzik a paradicsomos húsgombócot. Ezek a húsgombócok pedig rendkívül ízletesek, különösen, ha egy finom spagettivel és egy pohár vörösborral tálaljuk! Az elkészítése pedig egyáltalán nem nehéz.
- 40 dkg darált marhahús
- 1 csokor petrezselyem
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 doboz paradicsom konzerv
- 1 db tojás
- 1 csokor bazsalikomlevél
- 10 dkg parmezán
- 50 dkg spagetti
- 2 ág kakukkfű
- 2 ek zsemlemorzsa
- 2 dl alaplé
- 6 közepes paradicsom
Elkészítése:
A darált húst egy tálba tesszük, majd sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a sajt felét. A petrezselymet finomra vágjuk, legvégül pedig az egy darab tojást is hozzáadjuk a húshoz. Alaposan összedolgozzuk és néhány percig állni hagyjuk. Ezt követően apró gombócokat formázunk a húsmasszából, és olívaolajon ropogósra sütjük.
Olajon lepirítjuk a fokhagymát, majd jöhet rá a kockákra vágott paradicsom vagy a konzerv paradicsom, amit sóval, borssal, a bazsalikommal és a kakukkfűvel fűszerezünk. Később felöntjük 2 dl zöldségalaplével, majd 5 perc főzés után a gombócokat is hozzátesszük, és pár perc alatt kevergetés mellett készre főzzük. Tegyük rá a spagettire, majd szórjuk meg parmezánnal és fogyaszthatjuk is.