salemi olaszország házak szika

Mindössze egy eurós, azaz nagyjából 360 forintos áron árverezi el az üresen álló ingatlanokat az olasz Salemi városa, amelynek vezetősége így próbálja visszafordítani az elnéptelenedési folyamatot.


A következő hónapban tucatnyi történelmi ingatlan kerül 1 eurós kikiáltási áron aukcióra. A város polgármestere, Domenico Venuti reméli, hogy a rendszer új életet lehel Salemibe, amelynek lakossága jelentősen csökkent, amikor közel 4000 lakos menekült el a szicíliai Belice-völgyet megrázó 1968-as földrengés után – írja az Igényesférfi.hu.

„Minden épület a városi tanács tulajdonában áll, amely felgyorsítja az eladást és csökkenti a bürokráciát. A rendszer elindítása előtt először vissza kellett állítanunk Salemi régi részeit, ahol a házak találhatók, korszerűsítve az infrastruktúrát és a szolgáltatásokat az utaktól kezdve, az elektromos hálózatokon át a szennyvízrendszerig. Most a város készen áll a következő lépésre."

– magyarázta a polgármester.

Az elhagyatott házakra felújítási kötelezettséggel lehet licitálni.

123RF /spumador71

A város tisztviselői az elsők között javasolták a romos otthonok eladását jelképes összeg fejében, azzal a feltétellel, hogy a vásárlók felújítják az ingatlanokat. Hasonló programokat indítottak számos olasz falucskában, például a Cinquefrondi közösségben Calabria déli régiójában, és Mussomeliben, szintén Szicíliában.

Bár a kiválasztott házak 1 eurós kikiáltási árral kerülnek árverésre, az ingatlanok kulcsát a legmagasabb ajánlatot tevők vehetik majd át. A potenciális vásárlóknak a jelenlegi járványhelyzetre való tekintettel nem feltétlenül kell ellátogatniuk Salemi városába, az ingatlanokat online is megtekinthetik, valamint a pályázati űrlapokat is beküldhetik virtuálisan. Utóbbi dokumentumban részletes felújítási tervet kell küldeniük, amivel elköteleződésükről biztosítják a várost. A felújítási terveket a város összképére gyakorolt hatások alapján is értékelik a tisztviselők és szakemberek.

Azok a vevők, akik az ingatlant később panzióvá vagy más típusú gazdasági tevékenységet folytató egységgé kívánják átalakítani, extra pontokat és adó-jóváírást kapnak. Egyetlen vevő több házat is megvásárolhat, de mindenkinek 3000 euró, azaz több mint egymillió forint betéti garanciát kell fizetnie, amelyet a vásárlók visszakapnak, ha a vállalt felújítást három éven belül elvégzik.

A figyelmetekbe ajánljuk