Nemcsak meginni lehet: 5 tipp a vodka felhasználásához

Nemcsak meginni lehet: 5 tipp a vodka felhasználásához

A vodkával egyeseknek rossz, másoknak kellemes élményei vannak. Van, akiknek mindkettő. Az élmény az esetek többségében az ital eredeti célra szánt felhasználásához köthető. Az viszont jó hír azok számára, akik nincsenek oda az ízéért, hogy a vodkát nem csak meginni lehet.

A vodka meglepően sok oldalú ital. A Vince Magazin gyűjtötte össze, hogy az oroszok büszkeségének más meglepő felhasználási módja is van.

Természetes fertőtlenítőszer

Unsplash/JESHOOTS.COM

Alkoholtartalma miatt a vodka természetes fertőtlenítőszerként is funkcionál, így a takarításnál is bevethető. Egységnyi vodkát ugyanannyi vízzel kell hígítani. Ajánlatos néhány csepp illóolajat hozzátölteni, hogy kellemes illatot adjon a tisztítás során.

A keverékkel gyakran érintett felületeket (ajtókilincs, lámpakapcsoló), zuhanyzót is takaríthatunk, de még a penész eltávolítására is alkalmas.

Folteltávolító

Shutterstock

Szőnyegre ömlött bor, összekent ruha, foltos kanapé. Lehet hogy furán hangzik, de a Vince szerint a vodkával eltüntethetőek a foltok. Csak a piszkos felületre kell önteni, és egy rongy segítségével átdörzsölni a folt helyét. Nagy valószínűséggel egy alapos tisztítás után a foltnak nyoma sem lesz.

Bogárriasztó

Shutterstock

Nem csupán az emberek egy részét lehet világgá üldözni a vodkával. A bogarak is finnyásak rá, elsősorban a szúnyogok. Ha permetet csinálunk belőle, és még egy kis illóolajat is keverünk bele, garantáltan nem lesz szúnyog körülöttünk.

​Ékszertisztító

Unsplash/ __ drz __

A vodka tökéletesen tisztítja a kristály berakásos ékszereket. A legtöbb drágakövet újra csillogóvá teszi, de azért érdemes pontosan utánanézni, hogy melyik követ lehet pontosan vodkába mártani.

Hajtisztítás

Unsplash/ Erick Larregui

Mértékkel használva erős mélytisztító hatása van. Használat előtt mindenképp hígítani kell, és nem szabad túl gyakran használni, mert kiszárítja a fejbőrt. A vodkás hajmosás után mindenképpen használjunk balzsamot is, hogy ne maradjon a tisztítás után érdes, száraz érzet.

A felsoroltakon kívül a Vince még egy vodkás penne receptet is bemutat, érdemes kipróbálni.

A figyelmetekbe ajánljuk