Nemcsak egészséges, hanem finom is: pofonegyszerű mángold receptek

Nemcsak egészséges, hanem finom is: pofonegyszerű mángold receptek

A mángold nemcsak egészséges, de egy rendkívül sokoldalú zöldség is, amelyből számos ízletes ételt készíthetünk. Íme néhány ötlet!


​Mángold leves recept

Hozzávalók:

  • 1 köteg friss mángold (kb. 250-300 g)
  • 1 közepes hagyma, felaprítva
  • 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 4-5 csésze zöldség- vagy húsleves
  • 1 közepes burgonya, meghámozva és kockákra vágva
  • só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
  • 1/2 csésze tejszín (opcionális)
  • friss petrezselyem vagy snidling a díszítéshez

Elkészítés:

  1. Mossuk meg és vágjuk fel a mángold leveleket és a szárát külön-külön.
  2. Egy nagy lábasban hevítsük fel az olívaolajat közepes lángon. Adjuk hozzá a felaprított hagymát és fokhagymát, majd pároljuk üvegesre.
  3. Adjuk hozzá a mángold szárakat és a kockázott burgonyát, majd keverjük össze. Öntsük fel a levest, majd forraljuk fel.
  4. Vegyük le a hőt alacsonyra, és főzzük a levest, amíg a burgonya megpuhul, és a mángold is megfő (kb. 15-20 perc).
  5. Vegyük le a levest a tűzről, és használjunk botmixert vagy turmixgépet, hogy sima krémes állagot kapjunk. Adjunk hozzá tejszínt, ha szeretnénk, és ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.
  6. Tálaljuk melegen friss petrezselyemmel vagy snidlinggel díszítve.

​Mángold szósz recept

Hozzávalók:

  • 1 köteg friss mángold (kb. 250-300 g)
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 1/2 csésze tejszín
  • só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
  • 1/4 csésze reszelt parmezán sajt (opcionális)

Elkészítés:

  1. Mossuk meg és vágjuk fel a mángold leveleket és a szárát külön-külön.
  2. Egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat közepes lángon. Adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, majd pároljuk pár percig, amíg illatos lesz.
  3. Adjuk hozzá a mángold szárakat, majd pároljuk néhány percig, amíg enyhén megpuhulnak.
  4. Tegyük hozzá a mángold leveleket, és főzzük tovább, amíg összezsugorodnak és megpuhulnak.
  5. Öntsük hozzá a tejszínt, majd főzzük további 2-3 percig, amíg a szósz sűrűsödni kezd.
  6. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd szükség esetén reszelt parmezánnal szórjuk meg.
  7. Tálaljuk melegen tésztával, húsokkal vagy akár halakkal.

Mángold chips

Hozzávalók:

  • 1 köteg friss mángold (kb. 250-300 g)
  • olívaolaj
  • só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
  • opcionális fűszerek vagy ízesítők (pirospaprika, fokhagymapor, reszelt parmezán)

Elkészítés:

  1. Mossuk, majd szárítsuk meg a mángold leveleket alaposan.
  2. Melegítsük elő a sütőt 150°C fokra.
  3. Vágjuk le a mángold szárait, és csak a levelek maradjanak meg. A szárakat pedig más receptekhez is felhasználhatjuk.
  4. A mángold leveleket egy tálban locsoljuk meg olívaolajjal. Fontos, hogy ne vigyük túlzásba az olajat, csak annyi legyen, hogy a leveleket bevonja.
  5. Szórjunk egy kevés sót és frissen őrölt fekete borsot a mángoldra, és ízesítsük ízlés szerint bármilyen fűszerrel vagy ízesítővel. Például egy kevés pirospaprika vagy fokhagymapor jól állhat neki.
  6. Terítsük ki a mángold leveleket egy sütőpapírral borított sütőlemezre, egyenletesen elosztva őket.
  7. Süssük a mángoldot előmelegített sütőben 15-20 percig, vagy amíg a levelek szép és ropogós nem lesznek. Időnként ellenőrizzük, hogy ne égjenek oda.

A figyelmetekbe ajánljuk