A mángold nemcsak egészséges, de egy rendkívül sokoldalú zöldség is, amelyből számos ízletes ételt készíthetünk. Íme néhány ötlet!
Mángold leves recept
Hozzávalók:
- 1 köteg friss mángold (kb. 250-300 g)
- 1 közepes hagyma, felaprítva
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 2 evőkanál olívaolaj
- 4-5 csésze zöldség- vagy húsleves
- 1 közepes burgonya, meghámozva és kockákra vágva
- só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
- 1/2 csésze tejszín (opcionális)
- friss petrezselyem vagy snidling a díszítéshez
Elkészítés:
- Mossuk meg és vágjuk fel a mángold leveleket és a szárát külön-külön.
- Egy nagy lábasban hevítsük fel az olívaolajat közepes lángon. Adjuk hozzá a felaprított hagymát és fokhagymát, majd pároljuk üvegesre.
- Adjuk hozzá a mángold szárakat és a kockázott burgonyát, majd keverjük össze. Öntsük fel a levest, majd forraljuk fel.
- Vegyük le a hőt alacsonyra, és főzzük a levest, amíg a burgonya megpuhul, és a mángold is megfő (kb. 15-20 perc).
- Vegyük le a levest a tűzről, és használjunk botmixert vagy turmixgépet, hogy sima krémes állagot kapjunk. Adjunk hozzá tejszínt, ha szeretnénk, és ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.
- Tálaljuk melegen friss petrezselyemmel vagy snidlinggel díszítve.
Ez is érdekelhet:5+1 egészséges zöldség, amit minden héten enned kellene
Mángold szósz recept
Hozzávalók:
- 1 köteg friss mángold (kb. 250-300 g)
- 2 evőkanál vaj
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 1/2 csésze tejszín
- só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
- 1/4 csésze reszelt parmezán sajt (opcionális)
Elkészítés:
- Mossuk meg és vágjuk fel a mángold leveleket és a szárát külön-külön.
- Egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat közepes lángon. Adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, majd pároljuk pár percig, amíg illatos lesz.
- Adjuk hozzá a mángold szárakat, majd pároljuk néhány percig, amíg enyhén megpuhulnak.
- Tegyük hozzá a mángold leveleket, és főzzük tovább, amíg összezsugorodnak és megpuhulnak.
- Öntsük hozzá a tejszínt, majd főzzük további 2-3 percig, amíg a szósz sűrűsödni kezd.
- Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd szükség esetén reszelt parmezánnal szórjuk meg.
- Tálaljuk melegen tésztával, húsokkal vagy akár halakkal.
Mángold chips
Hozzávalók:
- 1 köteg friss mángold (kb. 250-300 g)
- olívaolaj
- só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
- opcionális fűszerek vagy ízesítők (pirospaprika, fokhagymapor, reszelt parmezán)
Elkészítés:
- Mossuk, majd szárítsuk meg a mángold leveleket alaposan.
- Melegítsük elő a sütőt 150°C fokra.
- Vágjuk le a mángold szárait, és csak a levelek maradjanak meg. A szárakat pedig más receptekhez is felhasználhatjuk.
- A mángold leveleket egy tálban locsoljuk meg olívaolajjal. Fontos, hogy ne vigyük túlzásba az olajat, csak annyi legyen, hogy a leveleket bevonja.
- Szórjunk egy kevés sót és frissen őrölt fekete borsot a mángoldra, és ízesítsük ízlés szerint bármilyen fűszerrel vagy ízesítővel. Például egy kevés pirospaprika vagy fokhagymapor jól állhat neki.
- Terítsük ki a mángold leveleket egy sütőpapírral borított sütőlemezre, egyenletesen elosztva őket.
- Süssük a mángoldot előmelegített sütőben 15-20 percig, vagy amíg a levelek szép és ropogós nem lesznek. Időnként ellenőrizzük, hogy ne égjenek oda.