epres sajttorta
Shutterstock

6 réteg, és sütő sem kell: az egyik legkülönlegesebb epres sajttorta recept

Ha egy sütés nélküli sajttorta receptet keresünk, akkor érdemes kipróbálni a The Kitchn által bemutatott epres finomságot. A sütés nélküli nyári desszert hat réteggel büszkélkedhet, és nem véletlen imádják az Egyesült Államokban, legfőképp a déli és középnyugati részeken.

A hat réteg tényleg nem vicc: vajas kekszes kéreg, friss eper, egy réteg sima tejszínhabos krémsajt, majd egy réteg eperízű krémsajt, tejszínhab és kockára vágott friss eper – a pontos rétegezés persze régiónként változhat.

A sütés nélküli epres sajttorta összetevői 

  • 12-15 darab Graham-keksz vagy másfél csésze kekszmorzsa;
  • 2 evőkanál kristálycukor;
  • 1/2 teáskanál só;
  • 8 evőkanál sótlan vaj;
  • 0,5 kilogramm eper (kb. 15 db);
  • 250 gramm krémsajt;
  • 3/4 csésze porcukor;
  • 2 teáskanál vaníliakivonat;
  • 2 csésze hideg tejszín;
  • 1/4 csésze epres zselatin.

Elkészítés 

  1. Tegyük a krémsajtot egy nagy tálba és botmixerrel keverjük össze. Hagyjuk szobahőmérsékleten állni, amíg megpuhul, kb. 45 percig.
  2. Az epret hosszábban szeleteljük fel
  3. Olvasszuk fel a sótlan vajat egy kis mikrohullámú sütővel használható tálban 20 másodperces szakaszokban, amíg, összesen kb. 40 másodpercig (ne hagyjuk teljesen felolvadni!). Tegyük félre, hogy kissé lehűljön.
  4. Törjük össze durva darabokra a Graham-kekszet (vagy más, vajas változatot), és tegyük egy pengés tartozékkal felszerelt konyhai robotgépbe. Adjunk hozzá 2 evőkanál kristálycukrot és 1/4 teáskanál sót. Addig dolgozzuk, amíg a kekszek olyan állagúak nem lesznek, mint a homok, kb. 15 másodpercig. Adjuk hozzá az olvasztott vajat, és pépesítsük össze, 6-8 (1 másodperces) szakaszokban. (Ha kekszmorzsát használunk, csak keverjük össze a morzsát és a vajat egy közepes tálban).
  5. Tegyük át a keveréket egy 20x20 centiméteres sütőformába. Egy mérőpohár aljával vagy az ujjunkkal egyenletes rétegbe nyomkodjuk össze, ügyelve arra, hogy elérje a széleket és kitöltse a sarkokat.
  6. Tegyünk annyi epret a kéregre, hogy egyetlen, egyenletes réteget képezzen. A maradék epret kokcázzuk fel, és fedett edényben tegyük a hűtőbe a díszítéshez. Hűtjük lefedetlenül a tésztát, amíg elkészítjük a tölteléket.
  7. Adjunk a krémsajthoz fél csésze porcukrot, 2 teáskanál vaníliakivonatot és a maradék 1/4 teáskanál sót. A habverővel közepes sebességen keverjük, amíg könnyű és habos nem lesz, kb. 3 percig.
  8. Tegyünk 2 csésze hideg tejszínt és a maradék 1/4 csésze porcukrot egy másik nagy tálba. A habverővel nagy sebességen addig verjük, amíg kemény csúcsok alakulnak ki, 2-5 percig. Adjuk a tejszínhab felét (kb. 2 csésze) a krémsajtos keverékhez, és rugalmas spatulával óvatosan hajtsuk össze. Fedjük le a maradék tejszínhabot, és felhasználásig tegyük a hűtőbe.
  9. A krémsajtos keverék felét (kb. 2 csésze) kanalazzuk a tepsibe, és egyenletes rétegben terítsük rá az eperre.
  10. Rakjunk 1/4 csésze eperzselatint a maradék krémsajtos keverékhez. Rugalmas spatulával addig keverjük a keverékbe, amíg össze nem áll, és nem marad benne csík. Tegyük a krémsajtos keverékre, és egyenletes rétegben terítsük el.
  11. Kanalazzuk a maradék tejszínhabot az epres krémsajtos rétegre, és egyenletesen kenjük el. Fedjük le és tegyük a hűtőbe legalább 1 órára vagy akár egy éjszakára.
  12. Tálaláskor díszítsük az apróra vágott eprekkel. Vágjuk 9 négyzetre, a tisztább adagolás érdekében töröljük meg a kést minden egyes vágás között, és tálaljuk hidegen.


A figyelmetekbe ajánljuk