Ha egy sütés nélküli sajttorta receptet keresünk, akkor érdemes kipróbálni a The Kitchn által bemutatott epres finomságot. A sütés nélküli nyári desszert hat réteggel büszkélkedhet, és nem véletlen imádják az Egyesült Államokban, legfőképp a déli és középnyugati részeken.
A hat réteg tényleg nem vicc: vajas kekszes kéreg, friss eper, egy réteg sima tejszínhabos krémsajt, majd egy réteg eperízű krémsajt, tejszínhab és kockára vágott friss eper – a pontos rétegezés persze régiónként változhat.
Ez is érdekelhet: Íme, egy villámgyors joghurtos epres sütemény recept
A sütés nélküli epres sajttorta összetevői
- 12-15 darab Graham-keksz vagy másfél csésze kekszmorzsa;
- 2 evőkanál kristálycukor;
- 1/2 teáskanál só;
- 8 evőkanál sótlan vaj;
- 0,5 kilogramm eper (kb. 15 db);
- 250 gramm krémsajt;
- 3/4 csésze porcukor;
- 2 teáskanál vaníliakivonat;
- 2 csésze hideg tejszín;
- 1/4 csésze epres zselatin.
Olvasd el ezt is! Sütés nélküli gesztenyés sajttorta házilag
Elkészítés
- Tegyük a krémsajtot egy nagy tálba és botmixerrel keverjük össze. Hagyjuk szobahőmérsékleten állni, amíg megpuhul, kb. 45 percig.
- Az epret hosszábban szeleteljük fel
- Olvasszuk fel a sótlan vajat egy kis mikrohullámú sütővel használható tálban 20 másodperces szakaszokban, amíg, összesen kb. 40 másodpercig (ne hagyjuk teljesen felolvadni!). Tegyük félre, hogy kissé lehűljön.
- Törjük össze durva darabokra a Graham-kekszet (vagy más, vajas változatot), és tegyük egy pengés tartozékkal felszerelt konyhai robotgépbe. Adjunk hozzá 2 evőkanál kristálycukrot és 1/4 teáskanál sót. Addig dolgozzuk, amíg a kekszek olyan állagúak nem lesznek, mint a homok, kb. 15 másodpercig. Adjuk hozzá az olvasztott vajat, és pépesítsük össze, 6-8 (1 másodperces) szakaszokban. (Ha kekszmorzsát használunk, csak keverjük össze a morzsát és a vajat egy közepes tálban).
- Tegyük át a keveréket egy 20x20 centiméteres sütőformába. Egy mérőpohár aljával vagy az ujjunkkal egyenletes rétegbe nyomkodjuk össze, ügyelve arra, hogy elérje a széleket és kitöltse a sarkokat.
- Tegyünk annyi epret a kéregre, hogy egyetlen, egyenletes réteget képezzen. A maradék epret kokcázzuk fel, és fedett edényben tegyük a hűtőbe a díszítéshez. Hűtjük lefedetlenül a tésztát, amíg elkészítjük a tölteléket.
- Adjunk a krémsajthoz fél csésze porcukrot, 2 teáskanál vaníliakivonatot és a maradék 1/4 teáskanál sót. A habverővel közepes sebességen keverjük, amíg könnyű és habos nem lesz, kb. 3 percig.
- Tegyünk 2 csésze hideg tejszínt és a maradék 1/4 csésze porcukrot egy másik nagy tálba. A habverővel nagy sebességen addig verjük, amíg kemény csúcsok alakulnak ki, 2-5 percig. Adjuk a tejszínhab felét (kb. 2 csésze) a krémsajtos keverékhez, és rugalmas spatulával óvatosan hajtsuk össze. Fedjük le a maradék tejszínhabot, és felhasználásig tegyük a hűtőbe.
- A krémsajtos keverék felét (kb. 2 csésze) kanalazzuk a tepsibe, és egyenletes rétegben terítsük rá az eperre.
- Rakjunk 1/4 csésze eperzselatint a maradék krémsajtos keverékhez. Rugalmas spatulával addig keverjük a keverékbe, amíg össze nem áll, és nem marad benne csík. Tegyük a krémsajtos keverékre, és egyenletes rétegben terítsük el.
- Kanalazzuk a maradék tejszínhabot az epres krémsajtos rétegre, és egyenletesen kenjük el. Fedjük le és tegyük a hűtőbe legalább 1 órára vagy akár egy éjszakára.
- Tálaláskor díszítsük az apróra vágott eprekkel. Vágjuk 9 négyzetre, a tisztább adagolás érdekében töröljük meg a kést minden egyes vágás között, és tálaljuk hidegen.