Ebben a hőségben jóleshet egy gyorsan elkészülő epres sütemény.
Ebben a receptben egy puha és omlós süteménytészta található, ami biztosan nem szárad ki. A lédús eper, a vaj és a joghurt adja kellemes állagát. Ez az epres sütemény recept összesen 50 percet vesz igénybe.
Hozzávalók (20 szelethez)
- 500 gramm eper
- 160 gramm vaj
- 150 gramm nádcukor
- 3 darab tojás
- másfél teáskanál vaníliakivonat
- 125 gramm görög joghurt
- 300 gramm liszt
- 1 zacskó sütőpor
- 1 csipet só
- 1 darab biocitrom
Elkészítés
1. Először a vajat és a tojást vegyük ki a hűtőből, hogy szobahőmérsékletűek legyenek.
2. Ezután az eperről szedjük le a leveleket, mossuk meg őket. A nagyobbakat vágjuk félbe vagy negyedbe, a kisebbek maradhatnak egészben.
3. Béleljünk ki sütőpapírral egy 20x25 centis tepsit, majd melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
4. Keverjük habosra a puha vajat és a cukrot, majd adjuk hozzá egyesével a tojásokat. Mikor az összes tojást elkevertük a vajas masszában, öntsük hozzá a vaníliakivonatot. Végül keverjük bele a joghurtot is.
5. Ezt követően egy másik tálban keverjük össze az átszitált lisztet, a sütőport, a sót és a citrom reszelt héját. Adjuk a száraz hozzávalókat a nedveshez, fokozatosan adagoljuk és mindig keverjük el.
6. Az eper felét keverjük óvatosan a masszába. Vigyázzunk, hogy ne nagyon törjük össze, majd öntsük a tésztát az előkészített tepsibe. Az eper másik felét szórjuk a tészta tetejére, majd picit nyomkodjuk bele.
7. Toljuk a tésztát a sütőbe 35-40 percre. Akkor jó, mikor a teteje aranybarna és a széle elválik a tepsi falától.
8. Porcukorral megszórva tálaljuk.
(Forrás: Só Bors)