naspolya a fán

Bár rendkívül egészséges, és még Magyarországon is képes megteremni a naspolya, mégsem túl ismert nálunk, pedig többféleképpen is fogyaszthatnánk.


A rózsafélék családjába tartozó gyümölcs igazán különlegesnek számít. A naspolyát az ősz utolsó heteiben kell leszedni, még az első fagyok előtt (szezonja november végétől januárig tart). Ilyenkor húsa még kemény, vagyis nem fogyasztható, mivel sem az íze, sem az állaga nem túl csábító. Ha azonban néhány hétre kiterítjük egy nedvességtől védett, jól szellőző helyre, a gyümölcsök szép lassan megérlelik saját magukat. A tökéletesen érett naspolya nagyjából karácsonyra „készül el”.

Ezt is olvasd el! Az 5 legjobb gyümölcs, ha egészséges szívet szeretnénk

Tudniillik, az utóérés folyamatát követően lesz teljesen ehető állapotú a Közép-Ázsiából elterjedt naspolya.

Az ínyencség kiváló vitaminforrás: C-vitamin- és vastartalma nagyon magas. Ezek miatt pedig nagyon fontos támogatója lehet immunrendszerünknek a téli időszakban.

Az érett naspolya íze egészen különleges: édeskés, gyümölcsös, sokakat mégis a szelídgesztenyére emlékeztet, állaga lekvárszerűen puha.

Ez is érdekelhet: 5 gyümölcs, amiben nagyon kevés kalória van

A Vince cikke szerint leginkább frissen, illetve lekvár formájában hasznosítsuk. De ne aggódjunk, a feldolgozása sem vesz igénybe sok időt. Először is kézzel távolítsuk el a gyümölcsök vékony héját, majd kanalazzuk ki a belsejét egy tálba.

Ezt követően a magvakat szórtírozzuk ki, ugyanis azok nem ehetőek. Ha kézzel ezt nem tudjuk megtenni, célszerű lehet átnyomni a gyümölcsöt egy szitán, amelyben a kemény részek fennmaradnak. Ezzel a konyhakész naspolyahússal dolgozhatunk tovább, és készíthetjük belőle kedvenc ételeinket.

A figyelmetekbe ajánljuk